Home TEMA DANA OVO SE KRIJE! BIĆEMO GLADNI- TAJKUNI ISPRZNILI SILOSE- Obradović: Hitno uvesti ekonomsko...

OVO SE KRIJE! BIĆEMO GLADNI- TAJKUNI ISPRZNILI SILOSE- Obradović: Hitno uvesti ekonomsko vanredno stanje!

394
0
SHARE

Na današnjoj konferenciji za medije, održanoj ispred Vlade Srbije, predsednik Srpskog pokreta Dveri Boško Obradović i potpredsednici Dveri Milovan Jakovljević i prof. dr Tamara Milenković Kerković, govorili su o neophodnosti uvođenja mera za spas domaće privrede i poljoprivrede, kao i o hitnim merama pomoći najugroženijim kategorijama stanovništva u Srbiji.

Boško Obradović: Svakoga dana smo izloženi novim poskupljenjima osnovnih životnih namirnica, sve većoj inflaciji i energetskim izazovima, a većina tih problema nema veze sa ukrajinskom krizom već sa pogrešnim potezima aktuelne vlasti u Srbiji. Najbolji primer je stanje u EPS-u koji beleži ogromne gubitke i probleme u poslovanju zahvaljujući

nesposobnom i nestručnom menadžmentu koji je postavila vladajuća stranka. Krajnje je vreme da se povuku hitni potezi u korist domaće privrede i poljoprivrede, ali Srbija nema ni Skupštinu i Vladu.

Potrebno je uvesti neku vrstu ekonomskog vanrednog stanja, što bi značilo sve vrste pomoći za najugroženije domaće preduzetnike i najsiromašnije slojeve stanovništva. Ne smemo ponoviti grešku iz vremena pandemije da se pomoć neselektivno daje svima već samo onima kojima je najpotrebnija.

Ne smemo ulagati u investicije koje nam sada u vremenu svetske krize nisu prioritet, poput izgradnje nacionalnog stadiona, već u povećanje minimalnih penzija, socijalnu penziju za najstarije sugrađane bez ikakvih primanja, socijalna davanja za nezaposlene i otpuštene, podršku socijalno ugroženim porodicama sa više dece na osnovu socijalne karte svakog domaćinstva u Srbiji

Moramo podržati proizvodnju i kupovinu domaće robe, a ne strane kompanije. Moramo raditi na zameni uvoza domaćom proizvodnjom i vancarinskim merama zaštititi domaćeg proizvođača od nelojalne konkurencije iz uvoza. Moramo naterati državne institucije da kupuju isključivo domaću robu i pozvati kompletno stanovništvo da kupuje domaće. Moramo obezbediti robne rezerve iz domaće proizvodnje i podržati izvoz finalnih proizvoda a ne samo sirovina.

Za sve ovo nam je potrebna patriotska Vlada Srbije koja na prvo mesto stavlja interese domaće privrede i svojih građana, a ne tajkuna bliskih vlasti i stranih kompanija. Uslov za uspeh ekonomskog vanrednog stanja je borba protiv korupcije jer ako bismo zaustavili pljačku narodnih para iz budžeta preko nameštenih tendera i javnih nabavki brzo bismo živeli duplo bolje.

Milovan Jakovljević: Da bi se uspostavilo koliko toliko pošteno tržište i da teret

ograničenja cena ne padne samo na pleća proizvođača, prerađivača, pa i delom na trgovce, već da se posledice krize ravnomerno rasporede na sve subjekte u lancu proizvodnje, prerade, trgovine i potrošnje, predlažemo sledeće konkretne mere: 1. Odrediti osnovne prehrambene i poljoprivredne proizvode koji su od suštinskog značaja za ishranu stanovništva; 2. Popisati i utvrditi stanje svih strateški i suštinski važnih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u Direkciji za robne rezerve; 3. Uvesti paritete između primarnih poljoprivrednih proizvoda i gotovih prehrambenih proizvoda.

Gotove prehrambene proizvode vezati za sirovine, odnosno inpute na koje bi dodali objektivne troškove proizvodnje i Uredbom ograničenu trgovačku maržu i tako dobili cene koje zadovoljavaju sve učesnike od njive do trpeze; 4. Na osnovu socijalne karte zaštititi socijalno najugroženije stanovnike izdavanjem vaučera (vrednosnih čekova) ili grantova (uslovnih čekova) isključivo za kupovinu domaćih proizvoda;

5. Državne institucije obavezati da za vreme trajanja energetske i prehrambene krize kupuju domaće industrijske, prehrambene i poljoprivredne proizvode, a one iz uvoza samo ukoliko ne postoje na domaćem tržištu; 6. Izvršiti brendiranje i postavljanje oznaka o poreklu domaćih proizvoda. Na taj način, potrošači bi prepoznali domaći proizvod i vođeni ekonomskim patriotizmom, takve proizvode rado kupovali; 7. Pooštriti fitosanitarne veterinarske, trgovinske i sve druge kontrole kako bi se predupredile eventualne zloupotrebe podstaknute povećanom tražnjom, a sve na uštrb kvaliteta prehrambenih i poljoprivrednih proizvoda.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here