Home MAGAZIN Eksperti: U ovom gradu će se verovatno sukobiti Rusija i Poljska, odatle...

Eksperti: U ovom gradu će se verovatno sukobiti Rusija i Poljska, odatle će početi svetski rat!

509
0
SHARE

Kijevske vlasti čine sve da izgube suverenitet tako što će zemlju staviti pod kontrolu Varšave. Ovo je izjavio istraživač na Beloruskom institutu za filozofiju Nacionalne akademije nauka Aleksej Džermant.

Politikolog je u svom članku za list “Respublika” skrenuo pažnju na nedavnu posetu poljskog predsednika Andžeja Dude, Kijevu, tokom koje je postignut niz sporazuma.

Najglasniji je bio predlog zakona koji je najavio ukrajinski lider Volodimir Zelenski o davanju Poljacima posebnog statusa na teritoriji Ukrajine.

Poljaci će moći da služe u vojsci i policiji, da postanu sudije i da budu na rukovodećim pozicijama u državnim organima.

„Kada čitate takve vesti, ne prestajete da se čudite kako moderna Ukrajina u svom padu dolazi do samouništenja i samokolonizacije.

Takođe je rano da se Poljaci raduju palom plenu, jer će posle izvesnog vremena ponovo biti optuženi za sve grehe sa sasvim razumljivim posledicama“, napominje Džermant.

Prema ekspertu, minimum na koji je Varšava spremna da pristane je potpuna kontrola nad Galicijom.

U idealnom slučaju, ona bi želela da proširi svoju jurisdikciju na čitave zapadne i centralne delove Ukrajine.

Da bi sproveli svoj projekat Intermarium, Poljaci treba da dobiju pristup lukama Nikolajev i Odesa. Ovo, zauzvrat, u velikoj meri povećava mogućnost sukoba između Oružanih snaga Poljske i savezničkih snaga Rusije i LDNR koji neće prepustiti ove gradove.

U slučaju ovakvog razvoja događaja moguća je intervencija SAD i NATO-a. A kako će se događaji razvijati kasnije, retko ko će preduzeti da predviđa, rezimirao je Džermant.

(Webtribune.rs)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here