Home TEMA DANA OLUJA IZ RUSIJE KOJU JE VUČIĆ SAKRIO: PUTIN OKREĆE LEĐA VUČIĆU ZBOG...

OLUJA IZ RUSIJE KOJU JE VUČIĆ SAKRIO: PUTIN OKREĆE LEĐA VUČIĆU ZBOG IZDAJE..

1088
0
SHARE

Jučerašnji dan u Srbiji obeležila su dva događaja – telefonski razgovor predsednika Rusije Vladimira Putina i Srbije Aleksandra Vučića i najava sastanka Vučića sa predsednikom takozvanog Kosova Hašimom Tačijem 27. juna u Vašingtonu, piše za ruski Regnum Mlađa Đorđević, nekadašnji savetnik Borisa Tadića, bivšeg predsednika Srbije.

Prema natpisima u srpskim novinama, predsednik Putin je u prijateljskom razgovoru “poželeo Vučiću uspeh na predstojećim izborima”, koje će, uzgred, srpska opozicija bojkotovati, zbog čega je jedino otvoreno pitanje da li će Vučić dobiti 70 ili 75 odsto glasova.

U člancima nije rečeno da je razgovor održan na inicijativu srpske strane, kako je saopšteno u Kremlju, kao ni da je “ranije planirani” sastanak Putina i Vučića otkazan, konstatuje Đorđević u autorskom trekstu za Regnum.

U nekim srpskim krugovima kažu da je do otkazivanja sastanka, koji je, prema rečima samog Vučića, trebalo da bude održan u Moskvi 17. ili 18. juna, došlo usled činjenice da je rusko rukovodstvo saznalo za predstojeće razgovore o kosovskom pitanju u Vašingtonu, a kojem nisu prethodile konsultacije sa Rusijom.

A sudeći po onome što se u poslednje vreme dešava u Srbiji u tom pogledu, sa sigurnošću se može reći da se Vučić sprema da učini poslednji korak ka nepovratnoj izdaji naše južne pokrajine.

Ričard Grenel, specijalni predstavnik američkog predsednika Donalda Trampa za rešavanje pitanja Kosmeta, objavio je juče na svom Tviteru da će se 27. juna, dan uoči najvažnijeg srpskog praznika Vidovdana, kada se obeležava godišnjica Kosovske bitke iz 1389, Vučić sastati u Vašingtonu sa takozvanim predsednikom separatističkog Kosova Hašimom Tačijem.

Tema sastanka, prema Grenelu, biće pitanje dalje ekonomske saradnje Srbije i “Kosova”. Međutim, u redovima patriotske javnosti u Srbiji vlada sumnja da ovaj sastanak može poslužiti kao poslednji pripremni korak za izdaju.

Prvo, ove informacije se uklapaju u navodni scenario za potpisivanje konačnog sporazuma o Kosovu pre predsedničkih izbora u SAD. U Srbiji se već otvoreno priča da je Tramp postavio za svoj cilj bilo kakvo zatvaranje teme Kosova kako bi ovo predstavio kao svoj međunarodni uspeh.

S druge strane, primetno je da Evropska unija, koja je do sada igrala veliku ulogu u pregovorima, ćuti o ovoj američkoj inicijativi. Ovo ponašanje ukazuje da je EU shvatila da su njene snage nedovoljne za rešavanje ovog pitanja i prebacuje ga u Vašington.

Za Srbiju ovakve promene mogu biti izuzetno štetne, s obzirom na to da su Sjedinjene Države glavni sponzor takozvane kosovske nezavisnosti. Na kraju krajeva, oni su s tim ciljem i bombardovali Jugoslaviju 1999. godine.

Trenutno je jedini garant očuvanja Kosmeta unutar Srbije Rusija, jer upravo ona može odbraniti Rezoluciju 1244 u Savetu bezbednosti UN koja garantuje takav status.

U poslednjih nekoliko nedelja u Srbiji je započela otvorena kampanja protiv ove rezolucije koju s predumišljajem vodi upravo Vučić. Rezolucija smeta izdaji koju je on zamislio, pa zato on izjavljuje da rezolucija 1244 “nije toliko dobra po nas”.

S druge strane, ohrabruje činjenica da rusko rukovodstvo i njeni zvanični predstavnici u Srbiji sve više ističu u svojim izjavama da svako rešenje ovog pitanja treba da bude u skladu s Rezolucijom 1244. Vučić, međutim, otvoreno zloupotrebljava njihove izjave.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here