Home TEMA DANA OBRT O KOJEM SVI ĆUTE! MOSKVA HVALI VUČIĆA, A “ARAPSKA LIGA” PRETI...

OBRT O KOJEM SVI ĆUTE! MOSKVA HVALI VUČIĆA, A “ARAPSKA LIGA” PRETI KOSOVU DA ĆE POVUĆI 57 PRIZNANJA

1260
0
SHARE

Delimično priznata od međunarodne zajednice, Republika Kosovo rizikuje da se suoči sa ogromnim problemima ako sledi vođstvo Sjedinjenih Država.

O tome piše direktor Fonda za naprednu politiku Oleg Bondarenko na stranicama lista Argumenti i Fakti.

Početkom septembra u Beloj kući su potpisana dva sporazuma. Američko rukovodstvo postiglo je dogovor sa vlastima Srbije i Kosova o ekonomskoj integraciji na Balkanu.

Kako primećuje Bondarenko, srpski lider Aleksandar Vučić morao je da izdrži strahovit pritisak američkog predsednika Donalda Trampa, ali nije odustao od dva ključna pitanja.

Reč je o nepriznavanju Beograda nezavisnosti Kosova i posvećenosti izgradnji balkanskog kraka ruskog “Turskog toka”, kroz koji će se prirodni gas iz Ruske Federacije distribuirati u jugoistočnoj i centralnoj Evropi.

Kako ističe Bondarenko, nijedan drugi predsednik nezavisne Srbije nije uspeo da tako efikasno obuzda navalu Zapada.

To je u velikoj meri postalo moguće ne samo zbog sposobnosti Aleksandra Vučića, već i zbog toga što Vašington i Brisel imaju različite poglede na budućnost Balkana.

Konkretno, Tramp, imajući na umu predizbornu kampanju, neće vršiti pritisak na Beograd da prizna nezavisnost Kosova, kao što to pokušava nemačka kancelarka Angela Merkel.

Iz tog razloga, „vašingtonski sporazum“ ne sadrži nikakve specifičnosti, osim nekoliko izjava i obećanja Srbije da će svoju ambasadu u Izraelu preseliti iz Tel Aviva u Jerusalim.

Međutim, to će potencijalno Donaldu Trampu doneti oko milion i po glasova Srba koji žive u Sjedinjenim Državama.

Ali ono što je dobro za Beograd ne odgovara baš Prištini, jer će se njeno priznanje svetog grada kao prestonice Izraela pretvoriti u velike probleme.

„Predstavnik Lige arapskih država već je izjavio da ako se dogodi takvo priznanje Jerusalima kao glavnog grada Izraela, suprotno stavu Saveta bezbednosti UN i islamskog sveta, onda 57 članova Lige može povući svoje priznanje nezavisnosti Kosova“, citirao je Bondarenko.

(Webtribune.rs)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here