Home TEMA DANA NOVI KOMANDANT KFOR-A IZJAVIO: „MI MAĐARI ZNAMO ŠTA SU CRVENE LINIJE! ALBANCI...

NOVI KOMANDANT KFOR-A IZJAVIO: „MI MAĐARI ZNAMO ŠTA SU CRVENE LINIJE! ALBANCI VIŠE NEĆE MOĆI NA SEVER KOSOVA!“

849
0
SHARE

Naglasio je da bi za raspoređivanje snaga KBS na severu Kosova bilo potrebno njegovo odobrenje kao komandanta Kfora.

Intervju prenosimo u celosti.

„Da li posle svih dešavanja na severu mislite da ste preuzeli komandu nad Kforom u „teškom trenutku“ i kako ocenjujete bezbednosnu situaciju na Kosovu?

Ferenc Kajari, novi komandant Kfora, u intervjuu za Kosovo onlajn govorio je o aktuelnoj bezbednosnoj situaciji na Kosovu i zajedničkim patrolama sa VS.

Dok sam se pripremao za ovo raspoređivanje, znao sam od samog početka da je pozicija komandanta kosovskih snaga pod vođstvom NATO (KFOR) složena. Nakon što sam stigao i pre nego što sam preuzeo dužnost novog komandanta misije, video sam razne izazove koji se javljaju u operativnoj oblasti Kfora.

Trenutna situacija je generalno stabilna, a Kfor nastavlja da svakodnevno sprovodi svoj mandat – koji proističe iz Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 iz 1999. godine, da doprinosi bezbednom i bezbednom okruženju, kao i slobodi kretanja na Kosovu, za dobrobit svih zajednica koje ovde žive.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da „Priština planira da zauzme Valač na severu Kosova i da bi to bila teška vest“.

Kako gledate na tu izjavu i da li će Kfor ostati po strani ako pripadnici Specijalne policije Kosova ponovo intervenišu na severu?

Neću spekulisati o hipotetičkim scenarijima i neću komentarisati politička pitanja. Dodatna vrednost Kfora počiva na njegovoj nepristrasnosti i usredsređenosti na svakodnevnu primenu mandata UN koji sam upravo opisao.

Ovo je ključno za bezbednost svih zajednica koje žive na Kosovu i za stabilnost širom regiona. Naravno, mi pažljivo pratimo situaciju i održavamo vidljivo, snažno i agilno prisustvo na terenu, širom teritorije Kosova.

Kako gledate na medijske napise da će Kfor u narednom periodu biti „balkanizovan“,

odnosno da će većina vojnika biti iz regiona? Koliko je važno angažovanje zemalja u okruženju u radu Kfora?

Misija KFOR koju vodi NATO postoji od 1999. godine. Istovremeno, Češka, Poljska i Mađarska postale su članice NATO. Od tada su, kao što znate, mnoge druge zemlje, uključujući Crnu Goru i Severnu Makedoniju, takođe pristupile NATO.

Bezbednosna situacija Zapadnog Balkana je važna za ceo evroatlantski region, a od posebnog je značaja za zemlje u okruženju. Trenutno, KFOR se sastoji od više od 3.700 vojnika iz 28 NATO saveznika i partnera. Ovo jasno ilustruje čvrstu, kolektivnu posvećenost NATO regionalnoj bezbednosti i stabilnosti.

Da li će Kfor nastaviti da radi na zajedničkim patrolama sa Vojskom Srbije i da li su one prekinute tokom nedavne krize na severu?

KFOR ima dugogodišnju, odličnu saradnju sa Vojskom Srbije, na svim nivoima odgovornosti. Počev od komandanta Kfora do patrolnih jedinica. Kforova zajednička komisija za zajedničku implementaciju osnovana je u skladu sa Kumanovskim sporazumom 1999. godine, u cilju stvaranja efektivne saradnje sa Vojskom Srbije.

Govorim redovno sa načelnikom odbrane Srbije – generalom Milanom Mojsilovićem koristeći dobro uspostavljenu liniju komunikacije koju su uspostavili moji prethodnici na čelu KFOR-a. KFOR će nastaviti da blisko sarađuje i sa Vojskom Srbije i sa Kosovskim

bezbednosnim organizacijama na obezbeđivanju bezbednosti širom Kosova. Tako će se sinhronizovane patrole sa Vojskom Srbije nastaviti duž administrativne granice.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here