Home TEMA DANA NEMAČKI ANALITIČAR UPOZORAVA- SA KORONOM I RATOM U UKRAJINI POČEO JE NOVI...

NEMAČKI ANALITIČAR UPOZORAVA- SA KORONOM I RATOM U UKRAJINI POČEO JE NOVI SVETSKI POREDAK

384
0
SHARE

Na početku rata u Ukrajini tri zemlje u Evropi imale su neutralnu poziciju – Švajcarska, Mađarska i Srbija.

Švajcarci su već petog dana rata odustali od neutralnosti, a Mađarska i Srbija još delimično odolevaju. Za razliku od Mađarske, Srbija ima tradicionalnu povezanost sa Rusijom, ali i nerešeno pitanje KiM.

Sasvim je očigledno da će pritisak na Srbiju još više rasti. Lično, mislim da Srbija treba da zadrži neutralnu poziciju, ali to će zahtevati izuzetno jaku i ozbiljnu diplomatiju da bi se opstalo na tom putu.

Ovako, u razgovoru za „Novosti“, nemački analitičar Maks Ote, bivši profesor na Univerzitetu u Bostonu, Vormsu i Gracu i osnivač čuvenog Špenglerovog društva, ocenjuje trenutni položaj Srbije u jeku sukoba na istoku Evrope.

Evropska i srpska javnost poznaje ga prvenstveno po bestseleru „Slom dolazi“ iz 2006. godine kojim je predvideo svetsku ekonomsku depresiju, a 2019. u knjizi Weltsystemcrash nagovestio novi Hladni rat kao najverovatniji scenario nove geopolitičke stvarnosti.

Nazirete li mapu novog svetskog poretka po okončanju rata u Ukrajini?

– U toku je stvaranje dva nova bloka – zapadni u kojem je Nemačka čvrsto ukorenjena na način na koji to SAD diktira. Time je američka geostrategija postigla važan cilj. Evropa je

u rascepu, a uloga Rusije, koju sam pre dve godine ocenio kao otvorenu, može se sada pretpostaviti: ako Putin politički preživi rat u Ukrajini, Rusija će biti oterana u zagrljaj Kine.

Jesu li u pravu oni koji kažu da kancelar Olaf Šolc nije pokazao nimalo „merkelovskog“ osećaja za balans potčinivši Nemačku interesima SAD ubrzo po izbijanju rata u Ukrajini?

POSETITE NAŠ KANAL NA“ TELEGRAMU“- SVE ONO ŠTO SVI DRUGI PREĆUTKUJU: OVDE

– Smatram da je SAD uspela kompletnu Evropu, uključujući i Nemačku, da postavi u front protiv Rusije i to tako da Nemačka u ovom trenutku ne sme da povuče nijedan potez na svoju ruku.Čak i kada je više nego očigledno da će imati kompletnu štetu zbog nekih poteza, ne sme da naljuti Ameriku.

Prošlog proleća Nemačka, Francuska i Španija promovisale su grandiozni plan o izgradnji

novog tipa borbenog aviona, vredan 100 milijardi evra, a tri dana pošto je počeo sukob u Ukrajini, nemačka vlada kupila je američke lovačke avione. Zašto?

– Nemačka je generalno izuzetno duboko u američkoj sferi interesa na svim nivoima, počev od reobrazovanja, politike, ekonomije i kulture i svega drugog. A, ovo sada što gledamo je proces finalnog potčinjavanja.

Da li će rat u Ukrajini svrgnuti dolar sa trona svetske valute?

POSETITE NAŠ KANAL NA“ TELEGRAMU“- SVE ONO ŠTO SVI DRUGI PREĆUTKUJU: OVDE

– Što se tiče dolara, privilegija hegemona je da ima rezervnu svetsku valutu, a ovo čemu sada prisustvujemo jeste polako obaranje položaja hegemona, koga druge države polako ugrožavaju sa svojim valutama, uključujući i priče o prelasku na kineski juan. Međutim, to

nije moguće predvideti precizno. Može da se dogodi za 10 godina, može i ranije, ali logika je jasna – pravac pada hegemona podrazumeva opadanje značaja njegove valute i ulaska drugih valuta na taj teren.

Kako ugledni ekonomista poput vas doživljava sistematsko ugrožavanje privatnog vlasništva što je do juče na Zapadu bilo nezamislivo?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here