Home TEMA DANA NEMAČKA EKONOMIJA U KOLAPSU KOJI JE NEZABELEŽEN U POSLEDNJIH 50 GODINA

NEMAČKA EKONOMIJA U KOLAPSU KOJI JE NEZABELEŽEN U POSLEDNJIH 50 GODINA

1060
0
SHARE

Cela Evropska Unija beleži ekonomski pad prvenstveno zbog pandemije i invazije migranata ali je najbolniji pad za nemačku ekonomiju koja takav kolaps ne pamti u poslednjih 50 godina.

Nemačka će ove godine biti u recesiji od 4,2 odsto, a ekonomija će najlošije proći u drugom tromesečju, kada se predviđa da će bruto domaći proizvod pasti za čak 9,8 procenata.

Očekuje se da će najjača evropska ekonomija sledeće godine rasti za 5,8 odsto, ali sa niske baze.

Tako u prolećnoj prognozi predviđa pet ekonomskih instituta koji su već uzeli u obzir ekonomske mere zemlje, prenosi portal Sibiz.

Nemačka nikad nije doživela tako dubok pad BDP-a, kakav predviđaju ekonomisti za drugi kvartal, od prikupljanja tromesečnih podataka, odnosno od 1970. godine.

Pad je čak dvostruko dublji od najdubljeg tromesečnog pada BDP-a u poslednjoj finansijskoj krizi 2008. godine.

Ekonomisti procenjuju da je zemlja u prvom kvartalu 2020. zabeležila pad od 1,9 odsto.

Makroekonomski brojevi takođe su niski u ostalim zemljama zbog korona krize. Na primer, Francuska je zabeležila pad BDP-a od šest odsto u prvom kvartalu ove godine, nakon što je u poslednjem kvartalu prošle imala pad od 0,1 odsto.

Francuska je već pala u tehničku recesiju. Poslednji put francuski BDP pao je slično duboko u drugom tromesečju 1968. godine – 5,8 odsto.

Institut Ifo iz Minhena u saradnji sa švajcarskim institutom KOF prognozira da će evrozona biti u prilično dubokoj recesiji u prvoj polovini godine, a vratiće se rastu u trećem tromesečju.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here