Home TEMA DANA NA KORAK OD SUKOBA SA NATO?! MOSKVA POKRENULA ISTRAGU- SUMNJA SE DA...

NA KORAK OD SUKOBA SA NATO?! MOSKVA POKRENULA ISTRAGU- SUMNJA SE DA JE OVA DRŽAVA POSLALA SVOJE SPECIJALCE U UKRAJINU!

662
0
SHARE

Vladimir Putin je odavno upozorio druge zemlje da se ne mešaju u sukob u Ukrajini, a sada je pokrenuta istraga jer je ova država, navodno, uradila upravo to.

Glavno rusko istražno telo proverava navode da britanski specijalci „organizuju sabotažu“ u Ukrajini, piše Skaj njuz. Istraga je pokrenuta nakon što je spekulacije o tome objavila ruska novinska agencija RIA Novosti.

RIA je citirala izvor iz ruske službe bezbednosti koji je rekao da je oko 20 specijalnih snaga elitne britanske jedinice SAS stiglo u istočni ukrajinski region Lavov na granici sa Poljskom. Istražni komitet je saopštio da će istražiti da li su Britanci poslati „da pomognu ukrajinskim specijalnim snagama u organizovanju sabotaže na teritoriji Ukrajine“.

RIA navodi izjavi i Mihaila Mizinceva, šef Centra za kontrolu nacionalne odbrane, da ukrajinske i britanske obaveštajne službe pripremaju provokaciju u Lisičansku kako bi prijavile „ruske zločine“.

„U Lisičansku, Luganska Narodna Republika, službenici SBU, zajedno sa britanskim specijalnim službama, pripremaju još jedan lažnjak. U tu svrhu u grad su unapred stigli predstavnici ukrajinskih i zapadnih medija, koji su prethodno organizovali foto i video snimanje u Buči“, rekao je on.

Moguće prisustvo britanskih specijalaca u Ukrajini opasno je jer se radi o vojnicima iz zemlje NATO-a, a zvanični Kremlj je upozorio zapadne zemlje da se ne mešaju u rat u Ukrajini.

Nedelju dana pre početka ruske invazije na Ukrajinu, britanska vlada je saopštila da je povukla sve svoje trupe iz te zemlje, osim onih koje su štitile ambasadora. Britanci su obučili ukrajinske vojnike da koriste protivtenkovsko oružje.

Posetite naš kanal na „Telegramu“- Sve ono što drugi prećutkuju- OVDE

Portparol britanskog ministarstva odbrane rekao je da oni nikada ne komentarišu pitanja o specijalnim snagama.

„Ne komentarišemo priče o specijalnim snagama, posebno one koje objavljuju ruske

novinske agencije jer netačne spekulacije mogu da ugroze živote ljudi. Zbog toga nećemo ni potvrditi ni demantovati izveštaje“, rekao je izvor iz britanskog odbrambenog sistema.

Podsećanja radi, britanski premijer Boris Džonson je pre nekoliko dana posetio predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog i obećao mu pomoć u vidu najmoćnijih oklopnih vozila koje britanska vojska trenutno poseduje.

Radi se o oklopnom vozilu „Stormer“ opremljenom protivvazdušnim raketama koje mogu da obore avione i helikoptere koji su u niskom naletu.

Posetite naš kanal na „Telegramu“- Sve ono što drugi prećutkuju- OVDE

Vojni analitičari tvrde da je ovo najveća i najozbiljnija pomoć koju je Ukrajina dobila od početka rata od neke od zapadnih sila. Dosad je vojna pomoć uglavnom stizala u vidu

naoružanja i municije, dok je ovo prvi put da je dogovorena pomoć u vidu vojne tehnike.

Stormer je oklopni pokretni lanser raketa težak 13 tona, koji može da razvije brzinu od 80 kilometara na čas kojim upravlja posada od 4 osobe – vozač, komandir, tobdžija i asistent tobdžije.

Opremljeno je protivvazdušnim raketama sa laserskim navođenjem tipa „Starstreak“. koje važe za trenutno najbrže rakete kratkog dometa na svetu i koje nakon lansiranja dostižu brzinu veću od 4 maha. Ova vozila pružiće mogućnost ukrajinskoj armiji da brzo uleti na teren, puca na protivnika i da se munjevito skloni iz dometa neprijateljskih tenkova i artiljerije.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here