Home TEMA DANA MLADEN OBRADOVIĆ- OVO SE KRIJE: U VAŠINGTONU JE IZVRŠENA IZDAJA- EVO ŠTA...

MLADEN OBRADOVIĆ- OVO SE KRIJE: U VAŠINGTONU JE IZVRŠENA IZDAJA- EVO ŠTA JE ZAISTA POTPISANO

1119
0
SHARE

U drugoj rečenici te tačke, nakon reči„Srbija [Beograd] saglasiće se sa jednogodišnjim moratorijumom na svoju kampanjuza povlačenje priznanja“, stoji zapeta, a iza zapete sledeće: „i uzdržaće se od formalnog ili neformalnog zahtevanja od bilo koje države ili međunarodne organizacije da ne prizna Kosovo [Prištinu] kao nezavisnu državu“.

(U izvornom engleskom tekstu: Serbia [Belgrade] will agree to a one-year moratorium of its de-recognition campaign, and will refrain from formally or informally requesting any nation or International Organization not to recognize Kosovo [Pristina] as an independent state.)

Primetno je da u drugom delu ove složene rečenice ne postoji nikakva nedvosmislena odredba o vremenskom ograničenju, za razliku od prvog dela u kome je upotrebljen izraz „jednogodišnji moratorijum“.

Stoga je čitava rečenica podložna dvojakom tumačenju, iz koga može proisteći zaključak da je Vučić svojim potpisom obavezao Srbiju da trajno odustane od mogućnosti da zatraži od Rusije i Kine ulaganje veta u Savetu bezbednosti UN ukoliko na dnevni red bude stavljen prijem tzv. „Kosova“ u Ujedinjene nacije.

Time bi bio, ili možda već jeste, načinjen najvažniji korak ka ispunjenju glavnog cilja arbanaških separatista i njihovih zapadnih mentora, koji dobro znaju da je pristanak Srbije da ne sprečava ulazak tzv. „Kosova“ u UN ravan međusobnom priznanju, po uzoru na dve Nemačke iz vremena Hladnog rata.

Potpuno je jasno da se u dokumentu koji je predsednik Srbije potpisao u Vašingtonu, Srbija i Kosovo prikazuju kao dva različita i ravnopravna državno-pravna subjekta, koji sklapaju međunarodne ugovore, otvaraju granične prelaze, međusobno priznaju diplome, dele Gazivode i učlanjuju se u međunarodne organizacije.

To je sve suprotno Ustavu Srbije, po kome ne postoji nikakvo „Kosovo“, već Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija, koja je sastavni deo Republike Srbije, pa samim tim ne bi smela biti potpisnik međunarodnog ugovora sa Srbijom.

Time što svesno i bezobzirno krši Ustav Srbije i čini sve da Kosovo i Metohiju potpuno i trajno istrgne iz državnog i ustavno-pravnog okvira naše zemlje, Aleksandar Vučić gazi zakletvu datu na Jevanđelju i Ustavu. Njegova veleizdaja ostaviće nesagledive posledice po Srbiju i naš narod ukoliko se hitno ne preduzmu odgovarajuće pravne i političke mere.

Dužnost svih iskrenih rodoljuba je da učine sve što je u njihovoj moći kako bi se sabrale zdrave patriotske snage i očuvali Kosovo i Metohija. Vera u Boga, lično i političko poštenje, stručnost, hrabrost i poslušanje moraju biti ključne vrednosti ovog sabranja. „Neće nas spasiti veština, nego vrlina“, opominjao je Sveti Nikolaj Žički. I ma koliko se to činilo teško dostižnim ili čak nemogućim, to je jedini put ka opstanku i pobedi.

Neka bude borba neprestana, neka bude što biti ne može!

Mladen Obradović (nspm.rs)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here