Home TEMA DANA MEDOJEVIĆ: DVA SU IZLAZA IZ KRIZE, POLITIČKI I ORUŽANI- NEMA TREĆEG

MEDOJEVIĆ: DVA SU IZLAZA IZ KRIZE, POLITIČKI I ORUŽANI- NEMA TREĆEG

571
0
SHARE

Učinio je to kao odgovaran građanin, a sada nastoje da ga prokažu i privode kao da je najveći kriminalac. Sve ovo je sramno – poručuje u izjavi za „Blic“ koordinator pravnog tima Mitrpopolije crnogorsko-primorske protojerej stavrofor Velibor Džomić.

Hapšenje episkopa i sveštenstva bukvalno rečeno je i presedan. Džomić dodaje da je poslednje ovakvo hapšenje u Crnoj Gori bilo na Cetinju 1954. godine kada su tadašnje komunističke vlasti uhapsile mitropolita Arsenija sa još četvoricom sveštenika.

– Ali to hapšenje nije ni blizu spektakularno kao ovo vladike i sedam sveštenika, na veliki praznik, pod okriljem mraka. Crna Gora je u klasičnoj situaciji sudara društvenih i pravnih odnosa, a u ovom slučaju evidentno je da su društveni odnosi prevazišli pravne.

Vladika Joanikije i sveštenici su državljani Crne Gore i građani ove zemlje – uvek bili, jesu i biće dostupni svim organima javne vlasti. Tako da ne vidim nijedan racionalan razlog za navedeno postupanje tužilaštva, posebno zbog toga što je činjenica da postupak i ukoliko bi postojala neka krivica može da bude neometano vođen bez mere koja podrazumeva pritvaranje episkopa i brukanje Crne Gore – kaže Džomić.

Epsikopski savet je poručio i da se vlast u Crnoj Gori sa svojom policijom stavila u službu političkih i ideoloških progona Crkve.

(Blic)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here