Home TEMA DANA Izraelski obaveštajac: Svet prelazi u fazu „turbulencije“- postaje „mašina za mlevenje mesa“

Izraelski obaveštajac: Svet prelazi u fazu „turbulencije“- postaje „mašina za mlevenje mesa“

439
0
SHARE

Autor: Jakov KEDMI, bivši šef izraelske obaveštajne službe Nativ

„MISLIM da više nema građana toliko naivnih da veruju da će se uskoro sve rešiti i da će svet ponovo biti onakav, kakav je bio ranije.

Ne, neće tako biti. Svet sve više prelazi u fazu „turbulencije“ ili, čak bih rekao, „mašine za mlevenje mesa“, gde se na izlazu uopšte ne dobija ono što je neko zamislio, a svakako ne ono što je bilo na ulazu.

Nemojte misliti da pokušavam nekoga da uplašim ili da preuveličavam. Naprotiv, ja sam lično veliki optimista i siguran sam da će posle sadašnje crne faze doći neverovatno bela i široka.

Ali, to će, naravno, biti za one koji žive u Rusiji. Za Evropu, moja prognoza je mnogo lošija.

Možete, naravno, da ne prihvatite moju prognozu, ali ja imam puno pravo da je iznesem, što ću i učiniti.

Dakle, imam potpuni osećaj da će Evropska unija početi da se raspada u najbližoj budućnosti. Ne, ne kažem da će nestati Francuska ili Bugarska. Neke zemlje Unije će možda čak živeti bolje nego sada (to je malo verovatno, ali šansa postoji).

Jednostavno, sama ideja „ujedinjene Evrope“ doživljava krah, i izgleda da je taj proces nepovratan.

Kriva je, kao i obično, Rusija (uzgred, ovo je jedna od retkih situacija u kojoj se slažem da je Rusija zaista „kriva“, samo se zbog te „krivice“ ni malo ne stidim).

Prvo „zvono“ koje je oglasilo skori kraj EU bio je Bregzit, odnosno izlazak Britanije iz EU. Da li ste primetili da je Evropa, čim je ona izašla, počela da se trese mnogo jače?
Pritom, izvor potresa se sve češće nalazi u Londonu. Anglosaksonci kao da su pobegli sa broda koji tone i sada ga još jače ljuljaju da bi što pre potonuo.

Zašto im to treba?

Svet se cepa na nove geopolitičke blokove. U jednom od njih će biti SAD, Kanada, Britanija, Australija, Novi Zeland (dakle, upravo Anglosaksonci), a u drugom, na primer, Rusija i Kina.

Kontinentalnu Evropu u američko-britanski blok niko ne želi da primi (šta će im treba toliko „gladnih“ usta?).

Nije uzalud stvoren novi vojni savez AUKUS, koji je demonstrativno „ponizio” Francusku i ostale članice NATO (uzgred, i NATO doživljava svoje poslednje godine, ako ne i mesece. AUKUS mu dolazi na smenu).

Od Evrope se, u ovom času, traži samo kapital, koji će sa slabljenjem EU kao reka teći u Ameriku. Prema različitim procenama, zbog sankcija koje je Evropa primenila (protiv Rusije), u SAD će u narednim godinama „pobeći” do dva biliona dolara.

Kao potvrda toga, dolazi sledeća činjenica. Dve nedelje nakon što je počela operacija u Ukrajini i, shodno tome, uvedene sankcije Rusiji, evropska berza je opustela za 20

milijardi dolara! 20 milijardi! To nije šala. U isto vreme, 8,8 milijardi je stiglo na američku berzu. I, jasno je odakle.

Berza, na kojoj ljudi odgovaraju svojim ličnim novcem, najvažniji je barometar. Ne možete je prevariti nikakvim fejkovima. Ona sve razume bolje od bilo kog od najmagičnijih analitičara na svetu.

Budući odliv od 2 biliona dolara u Ameriku je, po mom mišljenju, čak i potcenjen. SAD će „isisati” Evropu kao pauk muvu. NJeni ekonomski i tehnološki resursi će pomoći Amerikancima (i njihovim stvarnim saveznicima) da se još malo održe na površini.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here