Home TEMA DANA Inflacija u Italiji, ulje skoro nemoguće naći- WFP upozorava na globalnu glad...

Inflacija u Italiji, ulje skoro nemoguće naći- WFP upozorava na globalnu glad već krajem godine!

329
0
SHARE

Suncokretovo ulje je u pojedinim samoposlugama u Italiji skoro nemoguće naći. Tamo gde ga ima košta tri puta više nego ranije.

Stanovništvo se suočava sa sve većim cenama i praznijim kesama, uz porast cena žitarica. Dok Indonezija blokira izvoz palminog ulja, a Indija žita, siromašne zemlje će biti sve siromašnije, ali i bogate će osetiti nestašicu. Svetski program za hranu (World Food Programme – WFP) upozorava na glad u svetu već 2023. godine.

Italija godišnje troši oko 770.000 tona suncokretovog ulja, od čega uvozi čak 550.000 tona, 60 odsto iz Ukrajine.

Više od 70 odsto suncokretovog ulja u ovoj zemlji koristi se za potrebe prženja, majonez, sosove, namaze, keks, kao i druge proizvode koje Italijani svakodnevno kupuju.

No, s obzirom na nedostatak sirovina, logičan je porast cena krajnjeg proizvoda.

Karlo Tampijeri, predsednik „Asitola“ i „Tampijeri“ grupe, koja je jedan od najvećih italijanskih proizvođača suncokretovog ulja, izjavio je za medije da su potrošači uvideli da se cena ulja povećala za više od 50 odsto u vrlo kratkom vremenu, što ih je neprijatno iznenadilo.

To znači i povećanje cena ostalih proizvoda, te su cene porasle kada je reč o skoro svim namirnicama.

Jedna od najvećih briga je i to što će u Ukrajini biti vrlo teško zasejati suncokret, kao i ostale žitarice u maju, te neće biti krajnjeg proizvoda naredne jeseni, odnosno kroz nekoliko meseci.

Proizvođači pokušavaju da nađu sirovine u Moldaviji, Rumuniji, Bugarskoj i Mađarskoj.

„Tampijeri“ podseća i da semenje i đubrivo u Ukrajinu stižu iz Rusije, što više nije slučaj.

Povratak palminog ulja

I mada se do sada u reklamama u novinama i na televiziji, kada je reč o prehrambenim proizvoda, isticalo da namirnice ne sadrže palmino ulje, sada mu se ponovo vraćaju ne bi li na taj način zamenili suncokretovo ulje.

Pošto je Ukrajina najveći uzgajivač suncokreta na svetu, za nekoliko sedmica će se potrošiti sve zalihe.

A Indonezija je 28. aprila zabranila izvoz palminog ulja – na taj način pokušava da smanji inflaciju, koja iznosi 40 odsto.

Zato je cena ulja od soje dostigla istorijski maksimum na berzi u Čikagu.

Još na početku ove godine, Indonezija je ograničila izvoz i odredila maksimum svojim stanovnicima kada je reč o kupovini palminog ulja.

Rast cena ulja

Sa rusko-ukrajinskim sukobom i krizom koja se tiče uzgajanja suncokreta, a samim tim i suncokretovog ulja, u Ukrajini koja ga je izvozila čitavom svetu, došlo je do ogromnog rasta cena svih drugih vrsta ulja.

U Italiji je cena suncokretovog ulja prešla sa 1,46 evra po litru, na skoro tri evra.

U nekim zemljama Evropske unije i u Velikoj Britaniji, vlada je donela odluku da ograniči dnevnu količinu kupovine tog ulja, što je danas slučaj i sa Italijom.

„Zabrana izvoza palminog ulja koju je uvela Indonezija zaista nas pogađa, jer su za nas oni strateško tržište što se tiče ovog proizvoda“, izjavio je za dnevni list Republika predsednik Federacije za prehranu (Federalimentare) Ivano Vakondio.

„Prvo je Mađarska blokirala izvoz žitarica, kao i Srbija, koja ne želi da izveze žitarice bogate belančevinama. I Rusija preti da zemljama koje joj nisu prijatelji, ‘poput Italije’, neće više izvoziti neophodne životne namirnice. To će nas mnogo pogoditi, uz ogromno povećanje cena, tako da smo vrlo zabrinuti“, istakao je Vakondio.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here