Home TEMA DANA HRVATSKI PORTAL OTKRIO: ZАPАD PRЕKО МINI ŠЕNGЕNА ОBNАVLjА ЈUGОSLАVIЈU

HRVATSKI PORTAL OTKRIO: ZАPАD PRЕKО МINI ŠЕNGЕNА ОBNАVLjА ЈUGОSLАVIЈU

855
0
SHARE

Kako se ističe, na taj način ceo prostor bi imao karakter bescarinskog područja, granice bi se prelazile sa ličnom kartom, uvela bi se jedinstvena radna dozvola i ukinule bi se sve trgovačke barijere među državama, odnosno, kako piše, to bi bio pokušaj kopiranja EU.

„Politički gledano, svi bi Srbi nominalno živjeli u jednoj državi, svi osim hrvatskih Srba. Stoga se poseban pritisak i očekuje na Zagreb, ali ne prije nego što se zamišljeni mini-

Šengen ne postavi na noge. Tada bi se Hrvatska okoristila privrednim benefitima koje bi kao najrazvijenija mogla imati na tom, tada zajedničkom tržištu“, piše portal.

Ukoliko se taj plan realizuje, to biti znak da je na kraju „pobijedila međunarodna zajednica“, jer će nakon ekonomskog povezivanja ove vrste, sasvim sigurno doći i do političkog povezivanja, zaključuje portal i dodaje da Hrvatska tu ima specifičnu poziciju, jer je jedina članica EU i jedina s tog naslova može izbeći taj plan.

„Osim ako Berlin, koji insistira na zajedničkom zapadnom Balkanu, ne bude insistirao da na čelu kolone bude – Zagreb, a ne Beograd“, navodi autor.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here