Home TEMA DANA Hoće da rasele Srbiju! Zbog Rio Tinta imaćemo 2 i po miliona...

Hoće da rasele Srbiju! Zbog Rio Tinta imaćemo 2 i po miliona izbeglica.. (VIDEO)

491
0
SHARE

Predstavnci Saveza ekoloških udruženja Srbije (SEOS) danas su u Beogradu izrazili zabrinutost zbog najave kompanije Rio Tinto da želi ponovo da otvori pregovore sa Vladom Srbije o projektu Jadar litijum, i naglasili da će nastaviti sa borbom protiv takvih iskopavanja u celoj Srbiji.

Na konferenciji za novinare predstavnika udruženja „Ne damo Jadar“, Suvoborska greda“ i „Marš sa Kolubare“ je ispred Skupštine Srbije ukazano da se Vlada, posle izjave zvaničnika Rio Tinta o tome nije oglašavala niti je to demantovala.

Predstavnik Udruženja „Ne damo Jadar“ Zlatko Kokanović je rekao i da izjava predsednika kompanije Rio Tinto Sajmona Tompsona o tome predstavlja „poniženje za Vladu i narod u Srbiji“.

Posetite naš kanal na „Telegramu“- Sve ono što drugi prećutkuju- OVDE

Kokanović je ocenio i da to znači da su oni „imali neki dogovor u Vladi“, te dodao da su u SEOS-u sumnjali i ranije, odnosno kada je Vlada Srbije poništila dozvole Rio Tintu uoči izborne kampanje. „Čekamo da vidimo kako će se Vlada Srbije ponašati“, rekao je on.

Naveo je da je sakupljen dovoljna broj potpisa za narodnu inicijativu za zakonsku zabranu iskopavanja litijuma i bora u Srbiji i da će biti predati budećem sazivu Skupštine Srbije.

Rekao je da su u izbornoj kampanji i vlast i opozicija koristili temu Rio Tinto, te ukazao da je na novoj Vladi Srbije da usvoji narodnu inicijativu.

Predstavnica „Suvoborske grede “ LJiljana Bralović je rekla da će gradjani nastaviti borbu protiv iskopavanja i istraživanja litijuma i da neće dozvoliti da postanu „ekološke izbeglice“.

„Želimo da verujemo da Vlada Srbije (pre izborne kampanje, u vezi Rio Tinta) nije donela poltičku već stratešku odluku“, rekla je ona.

Rekla je i da „zeleno rudarstvo nigde ne postoji“, te ukazala da su u Srbiji planirana osam rudnika litijuma a da su izdata „172 rešenje za svakojaka istraživanja“.

Predstavnik Udruženja „Marš sa Kolubare“ Dušan Arbrajter je ukazao i na niz, kako je naveo, ekoloških problema koje je izazvala kompanija „Eurolitijum“ u valjevskom kraju.

Arbajter, Bralović i Kokanović su apelovali na sve, uključujući i medije da im pomognu u borbi za očuvanju životne sredine.

Upitani o daljim aktivnostima i da li će biti novih blokada saobraćajnica, rekli su da će se o tome naknadano odlučivati u okviru SEOS-a i da više neće unapred najavljivati svoje aktivnosti.

Arbajter je pozvao predstavnike vlasti da „dodju u narod“ i objasne o čemu se radi, dok je Bralović napomenula da udruženja imaju „jasne planove“. „Ako bude blokade, biće nešto veliko i na duži period a ne kao pre, na dva sata“, rekla je ona.

Samostalni poslanik u odlazećem sazivu Skupštine Srbije Vladan Glišić je rekao da su se predstavnici SEOS-a obratili medijima ispred zgrade parlamenta jer „odlazeća uprava nije dozvolila da to urade u skupštinskom holu“.

Glišić je izrazio nezadovoljstvo zbog toga, te ukazao da bi uduruženja gradjana, pokreti, ekološki aktivisti… trebali da budu prisutni u parlamentu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here