Home TEMA DANA Evropa i SAD zabrinute su zbog trostruke pretnje…!

Evropa i SAD zabrinute su zbog trostruke pretnje…!

527
0
SHARE

Evropa i SAD zabrinute su zbog trostruke pretnje- u Los Anđelesu se u narednim nedeljama očekuju nove mere protiv KOVID-a, a u Nemačkoj i Francuskoj pedijatrijske bolnice su već pretrpane. Ovo piše, „EuropaToday“.

Potreba za nošenjem maske na mestima sa puno ljudi možda više nije samo podsetnik na pandemiju. Od SAD do Evrope, zdravstvene vlasti ozbiljno razmatraju ponovno uvođenje te mere, nadajući se da će smanjiti širenje ne samo kovida, već i sezonskog gripa i respiratornog sincicijalnog virusa.

Trostruka opasnost od epidemije preti da zapadne bolnice zaglavi u teškoj situaciji, a upravo ovaj aspekt najviše brine stručnjake, posebno u Starom svetu.

Problemi sa virusima

Glavni problem je Covid-19. U Kaliforniji, na primer, broj slučajeva covida i stopa hospitalizacije pacijenata sa ovom bolešću drastično su porasli, posebno u delovima ove države. Zdravstvene vlasti u Los Anđelesu upozorile su državu, da bi uskoro mogao biti potreban povratak na obavezno nošenje medicinske maske u zatvorenom prostoru.

Prema propisima Kalifornije, potreba za maskama se pokreće ako postoji više od 200 slučajeva nedeljno na svakih 100.000 stanovnika u državi.

Trenutna brojka je 188. Od početka novembra 2022. godine broj hospitalizacija se već utrostručio.

„Ovi brojevi jasno pokazuju da je koronavirus još uvek među nama“, rekla je u četvrtak (1. decembra) Barbara Ferer, šefica javnog zdravstva okruga Los Anđeles. Prema njenim rečima, medicinske maske bi mogle postati obavezne krajem ove godine.

Međutim, ovog puta, kovid je samo jedna od briga nadležnih za javno zdravlje. Najveći problem javnog zdravlja je sve veći broj slučajeva kombinovanog korona virusa i sezonskog gripa.

Međutim, najviše od svega, američke i evropske vlasti su zabrinute zbog onoga što se dešava na pedijatrijskim odeljenjima. U Sjedinjenim Državama i Francuskoj, u Nemačkoj i Belgiji, slučajevi bronhiolitisa obliterans izazvanog respiratornim sincicijskim virusom dostižu rekordan nivo. Nivo hospitalizacije sa ovom dijagnozom, već je doveo do najdublje krize u bolnicama.

Nalet bronhiolitisa

U SAD, stope hospitalizacije novorođenčadi su ove godine sedam puta veće nego 2018. Od sredine novembra 2022., više od tri četvrtine kreveta u dečjim bolnicama je već popunjeno, a u nekoliko američkih gradova, dodatni timovi hitne pomoći morali su ponovo da nastave sa radom kako bi se izborili sa prilivom novih pacijenata.

Dečje bolnice u Bostonu i Solt Lejk Sitiju već su otkazale sve elektivne operacije. Slična situacija se primećuje i u Evropi. „Trenutna situacija je toliko opasna da smo primorani da priznamo smrt dece, zbog činjenice da više ne možemo da ih izlečimo“, rekao je Mihael Sase, šef pedijatrijskog odeljenja Univerzitetske bolnice u Hanoveru.

U Francuskoj, stotine pedijatara oštro su kritikovale stav predsednika Emanuela Makrona, ignorišući potrebu za hitnim merama za suzbijanje prenatrpanosti bolničkih odeljenja. U Belgiji su vlasti nazvale trenutnu epidemiju bronhiolitisa „bez presedana“.

Očekuje se da će sezonski vrhunac incidencije respiratornog sincicijalnog virusa biti dostignut do kraja 2022. godine, barem u zemljama koje su najviše pogođene virusom.

Međutim, s obzirom na preklapanje sa sezonskim gripom i mogući nagli porast slučajeva Covid-a, teško je predvideti kako će se razvijati „virusni zimski period“, navodi se u zajedničkom saopštenju vlasti EU, Evropskog centra za prevenciju i kontrolu Infectious Diseases (ECDC) i evropskog odeljenja SZO.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here