Home TEMA DANA “DVERI” SADA VAN KOALICIJA: “KREĆEMO U ODLUČUJUĆU BORBU PROTIV PRISILNE VAKCINACIJE I...

“DVERI” SADA VAN KOALICIJA: “KREĆEMO U ODLUČUJUĆU BORBU PROTIV PRISILNE VAKCINACIJE I ZA ODBRANU KOSOVA”

282
0
SHARE

To ne znači da tehnički ne možemo sarađivati sa Udruženom opozicijom Srbije, naprotiv. Sve ono na šta smo se obavezali u „Sporazumu sa narodom“ za nas i dalje važi, a pre svega zajednička borba za slobodu medija i demokratske izbore. Ostajemo raspoloženi za zajedničke aktivnosti u tom pravcu, sve oblike protesta, demonstracija i građanske neposlušnosti, kao i razgovore o formiranju zajedničke izborne liste za izbore na svim nivoima, ali pre toga treba da se izborimo za vanredne izbore i da ti izbori budu zaista slobodni i pošteni.

Čime planirate da se bavite nakon što Vam je istekao poslanički mandat, kakvi su Vam dalji planovi?

Vraćam se u izdavaštvo. Ideja mi je da Srbija dobije jednu nevladinu organizaciju koja bi promovisala demohrišćanske i konzervativne političke ideje, jer nam to nedostaje kao politička tradicija. Svuda u svetu to je važan deo ideološkog i političkog spektra, dok se jedino kod nas konzervativizam doživljava kao nešto loše i retrogradno. Međutim, biti konzervativan znači čuvati ono što je bilo dobro u prošlosti i mudro i pažljivo razvijati nove društvene obrasce, poštujući tradiciju.

Imam veliko iskustvo parlamentarnog političkog rada, poznavanja odnosa između Matice i Srba u regionu i rasejanju, uspešno iskustvo izdavaštva i organizacije tribina iz vremena pre nego što su Dveri postale politička organizacija, i sve to želim da uključim u budući NVO plan i program.

To će biti dobra idejna potka za našu političku vanparlamentarnu opozicionu aktivnost koju svakako nastavljamo kroz Srpski pokret Dveri. U septembru ću izaći u javnost sa više informacija o ovom za mene inspirativnom novom poduhvatu u koji se upuštam sa nekoliko višegodišnjih prijatelja i saradnika, i koji me na neki način podmlađuje i vraća na izdavačke i NVO početke Dveri od pre više od 20 godina.

Kakvi su dalji planovi Dveri?

Nema sumnje da ćemo u nastupajućem periodu delovati mnogo samostalnije nego do sada. Ideja nam je da predstavimo naš politički program koji se u određenim segmentima razlikuje i od vlasti i od opozicije. Takođe, želimo da predstavimo i nove ljude u politici, jer Dveri nikada nisu bile na vlasti i u tom smislu imamo da ponudimo stručne i poštene ljude koji donose konkretne javne politike: počevši od porodične politike do ekonomskog patriotizma. Vrlo je važno da šira javnost dobije priliku da vidi da Dveri nisu samo Boško Obradović već da u Predsedništvu, Političkom savetu i stručnim savetima Srpskog pokreta Dveri imamo izuzetno ozbiljne ljude koji donose smenu političkih generacija u Srbiji.

Nastavićemo sa organizacijom okruglih stolova na razne aktuelne društvene teme i čim to epidemiološka situacija dozvoli krećemo u novi obilazak Srbije i direktan kontakt sa građanima. Nema čekanja dve godine do beogradskih i predsedničkih izbora. Ova vlast mora da padne što pre i zato smatramo da treba nastaviti sa protestima i svim vidovima građanske neposlušnosti kako bismo izdejstvovali vanredne izbore na svim nivoima, jer su svi drugi kanali da se izrazi narodno nezadovoljstvo zatvoreni.

Šta je onda rešenje za izlazak iz ove političke krize?

Više niti u jednoj skupštini – od republičkog preko pokrajinskog do lokalnog nivoa – nema opozicije, a svi veliki mediji su odavno zaključani za bilo koje drugačije mišljenje od ove vlasti. Zato nam ostaje samo ulica kao pravi narodni parlament i potpuno sam siguran da ćemo se uskoro tamo ponovo videti i voditi dijalog sa vlašću na taj način, pošto izbegavaju sve druge vrste dijaloga, pa i poziv predsednika SANU dr Vladimira Kostića da se sedne za pregovarački sto između vlasti i opozicije. To bi bilo i najpametnije jer jedino rešenje za ovu društveno-političku krizu jeste prelazna Vlada i novi izbori na svim nivoima za 9-12 meseci.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here