Home TEMA DANA “DVERI” SADA VAN KOALICIJA: “KREĆEMO U ODLUČUJUĆU BORBU PROTIV PRISILNE VAKCINACIJE I...

“DVERI” SADA VAN KOALICIJA: “KREĆEMO U ODLUČUJUĆU BORBU PROTIV PRISILNE VAKCINACIJE I ZA ODBRANU KOSOVA”

871
0
SHARE

Zašto je potpis Dveri izostao sa apela koji je Ujedinjena opozicija uputila Evropskoj komisiji u vezi sa nabavkom nove vakcine?

Zato što ne delimo isto mišljenje sa ostalim kolegama u udruženoj opoziciji u vezi sa nabavkom novih vakcina, bez obzira da li dolaze iz Kine ili EU. Mi smo znatno uzdržaniji i skeptičniji po tom pitanju i od vlasti i od opozicije. Smatramo da je to veoma osetljiva tema, da treba otvoriti široku javnu raspravu i da u njoj treba da učestvuju stručnjaci a ne političari. Kada kažem stručnjaci ne mislim na kompromitovani režimski Krizni štab.

Imali smo negativno iskustvo pre 10 godina sa kriminalnom nabavkom vakcine protiv svinjskog gripa, i tada je dr Kon bio na čelu te priče, i ne bismo želeli da nam se to ponovi. Pitanje nove vakcine je pitanje zdravstvene bezbednosti nacije.

Mi nismo protiv imunizacije kao civilizacijske medicinske tekovine u borbi protiv zaraznih bolesti, ali tražimo da znamo sve o toj budućoj uvoznoj vakcini, njenoj ispravnosti, načinu nabavke i da ne dozvolimo da bilo ko eksperimentiše na građanima Srbije. Posebno se protivimo prisilnoj vakcinaciji i kažnjavanju onih koji ne žele da se vakcinišu.

Da li je u pitanju sukob između Vas i drugih lidera opozicije kako su pojedini mediji preneli ili samo različit stav u odnosu na druge stranke?

Čudi me zašto se drugačije mišljenje interpretira kao sukob. Nije tajna i to nikada nismo krili da među nama u Savezu za Srbiju postoje brojne ideološke i političke razlike, ali je suština demokratije upravo u poštovanju drugačijeg mišljenja i kulturi dijaloga.

Mi u opoziciji nismo SNS na čijem Glavnom odboru mora 45 minuta da se stoji i aplaudira neprikosnovenom vođi. Srpski pokret Dveri misli svojom glavom, ima svoj politički identitet i program, i uvek ćemo javno iznositi naše stavove, uz uvažavanje drugih.

Sa druge strane, to što smo različiti ne treba da znači da ne možemo tehnički da sarađujemo unutar opozicije na smeni ove nedemokratske vlasti. Lično smatram da je dosadašnje političko iskustvo Saveza za Srbiju bilo veoma dragoceno za budućnost srpske politike.

U tom formatu smo naučili da sedimo zajedno, razgovaramo i dogovaramo se uprkos svim našim razlikama. To je od velike važnosti za buduću srpsku političku scenu posle pada Vučićeve vlasti. Mi već danas na svom primeru moramo da posvedočimo da smo drugačiji od vladajućeg režima i kako će izgledati Srbija kao normalna demokratska zemlja.

U izjavi o postizanju dogovora o formiranju Udružene opozicije Srbije rečeno je da „iako se Srpski pokret Dveri opredelio da ne pristupi Udruženoj opoziciji Srbije izražena je obostrana spremnost za saradnju u borbi za slobodne medije, regularne izborne uslove i obnavljanje demokratije u Srbiji“? Šta to konkretno znači?

Dveri su pre dve godine ušle u Savez za Srbiju zbog programskog dokumenta u 30 tačaka koji je u najvećoj meri odražavao i naš politički program. Posebno je bio jasan stav po pitanju očuvanja Kosova i Metohije u sastavu Srbije, što je za nas veoma bitno. Pošto Savez za Srbiju prestaje da postoji formiranjem Udružene opozicije Srbije, što znači da više ne važi ni 30 zajedničkih programskih tačaka, nismo želeli da ulazimo u novi politički savez koji nema jasan program.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here