Home TEMA DANA DR TEPAVČEVIĆ: KORONA NAPADA PONOVO NA JESEN, EVO ŠTA ĆE SE DESITI...

DR TEPAVČEVIĆ: KORONA NAPADA PONOVO NA JESEN, EVO ŠTA ĆE SE DESITI AKO..

1128
0
SHARE

Zamenik direktora Instituta za javno zdravlje Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da je u nišavskom okrugu u ovom trenutku procenat pozitivnosti na korona virus ispod sedam odsto, od svih testova koji su urađeni, što spada među najbolje epidemiološke situacije u našoj zemlji.

– Nema ni jednog dela zemlje gde je taj procenat pozitivnosti veći od 15 odsto, a u većem delu je i manji od 10 odsto. Imali smo periode kada je bilo i 30-40 odsto” rekla je Kisić Tečavčević, koja je bila u nedavno oformljenom Kriznom štabu za nišavski i toplički kraj.

Ona je, rekla da Krizni štab za to područje, koji postoji od ranije, sada nastavlja da radi u svom redovnom sastavu. Kako je navela, privremena bolnica u niškoj hali Čair je zatvorena, “nadamo se ne samo privremeno već da više neće za njom biti potrebe”.

Darija Kisić Tepavčević smatra da bi drugi talas epidemije mogao da pogodi Srbiju tokom jeseni. Kisić je ukazala da se u nekim zemljama, koje su objavile da su ugasile epidemiju, vrlo brzo dogodio i drugi talas.

Imali smo dve opcije

Prvo, mogli smo da pustimo epidemiju da ide svojim tokom i da ne uvodimo nikakve mere. U tom slučaju epidemija bi trajala od 6 do 8 nedelja. Da smo se odlučili za tu opciju umrlo bi više od 100.000 ljudi. Imali bismo ogromne gubitke. Naravno, mi to nismo uradili već smo uveli mere i sprečili katastrofu

– To se desilo u ranijem period kada je bila sezona respiratornih infekcija, sada nije takva situacija i to nam ide na ruku, ali taj drugi talas bi mogao da se desi i na jesen – rekla jedoktorka Kisić Tepavčević.

– Kada se vrate sva oboljenja slična gripu I kada počne njihova sezona ako ovaj virus ne

nestane i ne uništi ga visoka temperatura, onda je izvesno da nam se može vratiti na jesen. Ali ne nikada u ovakvom obimu, nikada sa ovakvom osetljivosti populacije, kaže Kisić Tepavčević.

Ona je navela da je važno da se građani vrate svojim svakodnevnim životnim tokovima, ali je naglasila da su neophodni pažnja i oprez.

– Mere koje nazivamo socijalno distanciranje, odnosno održavanje bezbedne udaljenosti izmedju osoba, često pranje ruku, mora da se poštuju i u narednom vremenskom periodu”, rekla je Kisić Tepavčević.

(Kurir.rs/Pink)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here