Home TEMA DANA Desile su se čudne stvari prvi put u istoriji: Američki finansijski rat...

Desile su se čudne stvari prvi put u istoriji: Američki finansijski rat protiv Rusije dobio neočekivani obrt..!

320
0
SHARE

Sjedinjene Države su objavile finansijski rat Rusiji, i on je dobio prilično neočekivan preokret. Takve zaključke izneli su ekonomski analitičari iz Kine.

Američki dolar ima status glavne rezervne valute, kao najtraženiji finansijski instrument na svetu.

Poseban položaj nacionalne valute daje SAD ogromne prednosti u odnosu na sve ostale, a Amerikanci to aktivno koriste.

Pretvorili su dolar u opasno oružje i koriste ga da izvrše pritisak na svoje protivnike.

Prema kineskim stručnjacima, SAD već dugo mašu svojim „dolarskim štapom“ i čak njime udaraju Rusiju kroz uvođenje sankcija.

„Dugi niz godina, Sjedinjene Države mašu svojim „dolarskim štapom“ da bi udarile na protivnike. Međutim, sasvim neočekivano, sistem je zakazao“, kažu analitičari iz Kine.

U kontekstu pogoršanja odnosa sa Ruskom Federacijom, SAD i njeni saveznici uveli su joj nekoliko paketa sankcija u nadi da će srušiti rusku ekonomiju, a sa njom i nacionalnu valutu.

A u trenutku kada je izgledalo da je plan Vašingtona uspeo i rublja počela da pada, desile su se veoma čudne stvari.

Finansijski rat Sjedinjenih Država počeo je da dobija neočekivani obrt. Valuta Ruske Federacije počela je da poskupljuje, toliko da je ne samo povratila svoju vrednost, već se vratila na nivo od pre pet godina.

Došlo je do toga da se na Zapadu ruska rublja naziva najefikasnijom valutom na svetu. U Kini su otišli ​​i dalje, veruju da je uspela da izbori impresivnu pobedu.

„SAD su koristile staromodnu taktiku sa Rusijom i uvele joj sankcije. U početku je funkcionisalo, kurs rublje je pao za 30%. Ali na kraju „dolarski štap“ nije uspeo da pobedi neprijatelja“, naveli su analitičari kineskog medija.

Ovo je prvi put u istoriji da je američki protivnik ne samo izdržao udarac „dolarskog štapa“, već ga je i slomio na leđima SAD.

Posle stabilizacije rublje, Rusija je preuzela inicijativu i, kao odgovor na sankcije Zapada, zahtevala od neprijateljskih zemalja da plaćaju gas u rubljama.

Efekat ovog koraka je prevazišao očekivanja: mnoge evropske kompanije su posle kratkog otpora usvojile nova pravila plaćanja energenata.

U tom kontekstu, finansijski analitičari su sve češće počeli da postavljaju sledeće pitanje: „Može li rublja okončati hegemoniju američkog dolara„?

(Webtribune.rs)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here