Home TEMA DANA ČAVOŠKI: VAŠINGTONSKI SPORAZUM JE VAŽEĆI I VEOMA JE ŠTETAN ZA SRBIJU- ŠOKANTNE...

ČAVOŠKI: VAŠINGTONSKI SPORAZUM JE VAŽEĆI I VEOMA JE ŠTETAN ZA SRBIJU- ŠOKANTNE ČINJENICE (VIDEO)

90
0
SHARE

A sada ćemo se suočiti s presudnim pitanjem šta je osnovni cilj tolikih investicija u autoputeve i pruge. Kako je za sada samozvani Kosmet ekonomski neodrživa država koja ne može opstati bez obilne tuđe pomoći Sjedinjenih Američkih Država i pojedinih evropskih zemalja, cilj svih ovih investicija jeste da on postane ekonomski održiva država, i to uz značajnu ekonomsku pomoć države od koje se otcepio. To nažalost nije više ni Vučićeva neodgovornost niti samo veleizdaja, nego je to i očigledno ludilo.

Veliko podozrenje izaziva odredba da će Srbija i samozvani Kosmet uspostaviti i učiniti operativnim zajednički objekat na prelazu Merdare. To je zapravo administrativna linija između autonomne pokrajine Kosova i Metohije i ostatka Srbije koju je Vučić učinio pravom državnom granicom.

I sada će na toj granici kod Merdara biti zajednička postaja na kojoj će s jedne strane biti srpski a s druge kosmetski policajci i carinici. Nije rečeno ali pretpostavljam da će i taj objekat biti izgrađen srpskim parama.

Iako Srbija još nije ni formalno priznala nezavisnost i suverenost samozvanog Kosmeta, ona ga po prvi put pridružuje jednom pravom međunarodnom ugovoru s trećim državama.

To je takozvani „mini Šengen zona“ koju su Srbija, Albanija i Severna Makedonija najavile oktobra 2019. godine, a u koju sada treba da kao prava država uđe i samozvani Kosmet.

Jer, kako su Srbija, Albanija i Severna Makedonija nezavisne i suverene države, pridruživanje samozvanog Kosmeta tom ugovoru samo znači da je za Srbiju Kosmet država istoga ranga. A šta bi to moglo biti drugo doli priznanje da je i samozvani Kosmet suverena i nezavisna država?

Veliku ekonomsku štetu Srbiji nanosi odredba o podeli jezera Gazivoda, kao pouzdanog izvora vode i energije. I što još gore, to deljenje izvršiće Američko ministarstvo energije i druge merodavne institucije SAD.

A kako to Amerikanci u arbitražama postupaju prema Srbima, najuverljiviji primer je Roberts Oven (Roberts B. Owen), predsednik arbitražnog suda za oblast Brčko. NJegovom odlukom nova Brčanska oblast postala je treći entitet, čime su teritorijalno i administrativno razdvojeni istočni i zapadni deo Republike Srpske.

Pa zar je mogućno da je Vučić toliko neodgovoran, a možda i glup, kad sudbinu jezera Gazivode predaje u ruke američkih arbitara, iako unapred zna da su oni izuzetno pristrasni prema samozvanom Kosmetu?

Velike nevolje u odnosu s Kinom izazvaće odredba po kojoj će Srbija zabraniti upotrebu 5G opreme koju isporučuje neproveren prodavac. A ukoliko je takva oprema već na terenu, Srbija se obavezuje da će je ukloniti.

Nema nikakve sumnje da je po američkoj zvaničnoj proceni taj nepouzdan prodavac kineski tehnološki gigant Huavej, koji je Donald Tramp već prognao s američke teritorije. Baš nas zanima kako će Aleksandar Vučić objasniti svom velikom bratu Si Đipingu zašto s teritorije Srbije proteruje najnapredniju kinesku kompaniju za telekomunikacije.

Naravno, ako je kineska tehnologije nepouzdana i opasna, američka mora biti blagotvorna. I zato se Vučić obavezao da zarad kontrole putnika u avio saobraćaju i borbe protiv nezakonitih aktivnosti Srbija koristi američki sistem PISCES, APIS, ATS-G i SRTP.

Jedva da treba reći da ova ugovorna odredba nije ni u kakvoj vezi s takozvanom normalizacijom odnosa između Srbije i samozvanog Kosmeta, ali je u savršenom skladu sa američkim ekonomskim interesima.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here