Home TEMA DANA BRISELSKI PROJEKAT NA ZAPADNOM BALKANU I JANŠIN NON PEJPER- EVO ŠTA SE...

BRISELSKI PROJEKAT NA ZAPADNOM BALKANU I JANŠIN NON PEJPER- EVO ŠTA SE KRIJE..

578
0
SHARE

Pojavljivanjem „Janšinog non pejpera“(geo)politička priča o Balkanu je dobila potpuno suprotnu dimenziju.

Ako bolje pogledamo, videćemo da se taj non pejper uglavnom poklapa sa analizama bivšeg britanskog diplomate Timoti Lesa, koje je on dao krajem 2016. godine, a koje je u

maju ove godine branio u više intervjua datih medijima u regionu.

U njima se on zalaže za stabilizovanje Balkana obrazovanjem velikih nacionalnih država Hrvatske, Albanije i Srbije, s tim što bi Srbija izgubila najveći deo Kosmeta, a dobila bi Srpsku.

Sadašnja BiH bi prestala da postoji.

Sa ovim non pejperom, otvorena su mnoga pitanja.

Prvo što uočavamo je da se na Zapadu javljaju analitički i geopolitički instituti koji shvataju da je unipolarna geopolitička struktura na Balkanu neprirodna i neodrživa te predlažu novu konstrukciju Balkana. To je Timoti Les jasno objasnio.

No, pitamo se, da li bi se stvaranjem velikih nacionalnih država Zapad opredelio da se stvori i jedinstvena srpska država?

Teško je u to poverovati. Jer, to bi značilo da Zapad (danas izražen atlantizmom) odustaje od dvovekovne geopolitike da Srbi budu rasparčani u više država, ili kontrolisani u vidu postojanja Jugoslavije, ili kontrolisani mini unijom Zapadni Balkan.

Ono što je sigurno, realizacija non pejpera stvorila bi ogromnu veliku Albaniju, jer su Albanci i Albanija glavni faktor atlantizma na Balkanu – nije to nijedan drugi narod, a

pogotovo nisu Srbi. Drugo, izašlo bi se u susret Hrvatima, koji su drugi faktor Zapada na Balkanu (a koje, vidimo, guraju u političku i vojnu saradnju sa kosovskim Albancima). Treće, Srbima se nudi da zamene nešto svoje (Kosmet) za nešto svoje (Srpsku).

Tako bi jedino Srbi morali da menjaju svoje za svoje, ostali bi dobijali tuđe.

Četvrto, što je Timoti Les naglasio u poslednjem intervjuu datom u Hrvatskoj – sve bi to moralo da se izvede pod uslovom da takva prošireno-skraćena Srbija uđe u NATO i odustane od veza (bilo kakvih) sa Rusijom.

Prema tome, opet se sve predlaže (non pejperi) kako bi Zapad i dalje zadržao svoje prisustvo na Balkanu, koje je ugroženo time što su SAD sila u opadanju i da gube na svim poljima (vojnim, ekonomskim, političkim).

Nemoguća je zapadna geopolitička konstrukcija na Balkanu koja bi značila realizaciju srpskog objedinjavanja u jedinstvenu državu. To je suprotno zapadnoj i teorijskoj i praktičnoj geopolitici.

Imajući u vidu da se Zapad nalazi u prvoj velikoj krizi od Drugog svetskog rata, koja je tektonskih razmera, srpski interes je strpljenje. Jer, nemoguća je realizacija srpskog interesa uklapanjem u zapadne (samospasilačke) geopolitičke konstrukcije. Istorija pokazuje da je ideja Zapad na Balkanu – kontrola i potiskivanje Rusije, a time i kontrola Srba. Drugih ideja za sada nema.

Projekat Zapadni Balkan i Les-Janšin non pejper su usmereni u istom pravcu.

Srđan Perišić

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here