Home TEMA DANA BERLIN: AKO NAM MOSKVA UKINE ISPORUKE GASA NEĆEMO DOČEKATI PROLEĆE..

BERLIN: AKO NAM MOSKVA UKINE ISPORUKE GASA NEĆEMO DOČEKATI PROLEĆE..

507
0
SHARE

Ministar ekonomije i vicekancelar Nemačke Robert Habek izjavio je da ta zemlja još nije spremna za potpuni embargo na ruski gas.

„Nemačka za sada nema preduslove da uspešno prezimi ukoliko Moskva bude inicirala ukidanje isporuka gasa iz Rusije“, rekao je ministar i dodao da je pred nemačkim vlastima još mnogo posla kako bi se ostvario prekid isporuka ruskog energenta.

Habek je dodao da je Nemačka sebi postavila cilj da postepeno postane nezavisna od isporuka ruskih energenata.

Posetite naš kanal na „Telegramu“- Sve ono što drugi prećutkuju- OVDE

Prema oceni ministra finansija Nemačke Kristijana Lindnera, uticaj ukrajinske krize na nemačku ekonomiju ne može se predvideti.

„Još ne znamo posledice rata u Ukrajini, ne znamo kakav će uticaj imati pandemija na lance isporuka iz Kine. Ne vidimo razvoj na tržištu kapitala i u oporezivanju. Postoji krajnje visoka neizvesnost na makroekonomskom polju“, rekao je ministar.

Ukrajini ne treba davati lažna obećanja o članstvu u EU

Komentarišući zahtev Ukrajine za prijem u članstvo Evropske unije, ministar Habek je rekao da ponuda toj zemlji da stupi u EU ne sme biti lažna i da se ne smeju davati obećanja koja se ne mogu ispuniti.

„Evropa i Evropska unija su u prošlosti iznosile predloge koji potom nisu bili ispunjeni. To se ne sme ponoviti. Važno je da se taj put ka Evropskoj uniji organizuje tako da bude pravedan i otvoren, da bi Ukrajina mogla da stupi na njega i da stigne do kraja. Neophodno je da razgovori o etapama budu brzi“, rekao je Habek i naglasio da te etape moraju biti „dostižne“.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je 28. februara potpisao zahtev za prijem te zemlje u Evropsku uniju. Sledećeg dana Evropski parlament je podržao rezoluciju o davanju Ukrajini statusa zemlje-kandidata.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here