Home MAGAZIN U Finskoj moguć ukrajinski scenario- sledi Ruska vojna odmazda?!

U Finskoj moguć ukrajinski scenario- sledi Ruska vojna odmazda?!

482
0
SHARE

Zvanična Moskva hitno reagovala nakon što su finski lideri podržali prijem te zemlje u NATO. Kremlj: „Definitivno pretnja za Rusiju.“

Širenje Severnoatlantskog vojnog bloka neće načiniti svet stabilnijim, saopštio je Kremlj.

Govoreći na konferenciji za novinare portparol Kremlja Dmitrij Peskov je rekao da su koraci koje preduzima Finska ka NATO za žaljenje i razlog da se odgovori adekvatno, preneo je Rojters.

Reagovalo je i rusko ministarstvo spoljnih poslova koje je saopštilo da će Rusija će preduzeti vojno-tehničke i druge korake odmazde, ako Finska uđe u NATO.

Posetite naš kanal na „Telegramu“- Sve ono što drugi prećutkuju- OVDE

„Ulazak Finske u NATO naneće ozbiljnu štetu bilateralnim rusko-finskim odnosima, održavanju stabilnosti i bezbednosti u severnoevropskom regionu. Rusija će biti prinuđena da preduzme uzvratne korake, kako vojno-tehničke, tako i druge, kako bi zaustavila pretnje svojoj nacionalnoj bezbednosti koja“, navodi Ministarstvo u saopštenju.

Napominje se da će ulazak Finske u NATO biti i direktno kršenje međunarodno-pravnih obaveza te zemlje koje proističu iz Pariskog mirovnog ugovora iz 1947. godine i Ugovora između Rusije i Finske iz 1992. o osnovama odnosa.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije ističe i da je „politika vojnog nesvrstanosti decenijama služila kao osnova stabilnosti u severnoevropskom regionu“, a da je „uloga vojnog faktora je svedena na nulu“, prenosi Interfaks.

U saopštenju se izražava uverenje da je „cilj NATO-a jasan – da se nastavi širenje ka granicama Rusije i da se stvori još jedan bok za vojnu pretnju našoj zemlji“. „O tome zašto bi Finska svoju teritoriju pretvarala u liniju vojne konfrontacije sa Ruskom Federacijom, a pritom gubila nezavisnost u donošenju sopstvenih odluka, presudiće istorija“, zaključuje se u saopštenju.

Finski predsednik i premijerka su rekli ranije da ta zemlja mora da traži članstvo u NATO savezu bez „odlaganja“.

(tanjug)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here