Home TEMA DANA Banka Engleske za Britance ima samo loše i sumorne prognoze

Banka Engleske za Britance ima samo loše i sumorne prognoze

336
0
SHARE

Autor: Vladimir PROHVATILOV, Akademija za realnu politiku

Banka Engleske zaprepastila je Britance krajnje sumornim pogledom na budućnost nacionalne privrede.

Finansijski analitičar američke novinske agencije Bloomberg Markus Ešvort nazvao je tu prognozu „neobično apokaliptičnom“, pošto Banka Engleske očekuje da će inflacija ove godine dostići 13,3 odsto, a da će ionako visoke cene porasti za još 10 odsto.

Pravi šok je, smatra Ešvort, dugoročna prognoza recesije, prema kojoj dve godine neće biti privrednog rasta, a bruto domaći proizvod će opasti za više od 2%.

Banka Engleske takođe očekuje da će nezaposlenost porasti za još dve trećine sa sadašnjih 3,8%.

Najgore od svega, uveren je Ešvort, jeste to što je Banka Engleske odustala od daljih prognoza, ne želeći, kako se pretpostavlja, da podstiče paniku na finansijskim tržištima.

Ono što Banka Engleske nije smela da kaže iznela je američka investiciona banka Goldman Saks, prema kojoj će inflacija u Velikoj Britaniji dostići 22,4 odsto u 2023. godini, računi za struju za britanska domaćinstva će porasti za 80 odsto u narednim mesecima, a britanski BDP će pasti za 3,4%.

Goldman Saks je takođe naveo da će Velika Britanija ući u recesiju u četvrtom kvartalu ove godine: „Ekonomski pad koji je započeo nastaviće se najmanje u prvoj polovini 2023.

Velika Britanija postaje najslabija članica G7.

Po proceni MMF, naredne godine će imati najsporiji rast među zemljama G7.

Ambiciozne namere nove premijerke Liz Tras, koja planira da smanji ovlašćenja Banke Engleske, de fakto je lišivši nezavisnosti, samo pojačavaju zabrinutost investitora za ekonomsku stabilnost zemlje.

Tras je rekla da su ovo „ekonomska vremena bez presedana“ i da „uobičajena ekonomska strategija“ ne funkcioniše.

Predložila je reviziju mandata Banke Engleske, uključujući radikalnu promenu principa upravljanja dugom zemlje.

Navela je takođe mogućnost povećanja ciljane inflacije vezano za novčanu masu ili nominalni BDP.

Ako se ove namere novog premijera ostvare, počeće, kako tvrdi Gordon Šenon, portfolio menadžer TwentyFour Asset Managemen, rasprodaja državnih obveznica i funti.

Međutim, odliv kapitala iz Maglovitog Albiona je već počeo i mogao bi da bude katastrofalan.

„Britanski investitori masovno povlače novac iz investicionih fondova“, objavio je `megafon` londonskih bankara City A.M.:

„Samo u julu su povukli 416 miliona funti. Ukupan iznos povučenih sredstava od početka 2022. premašio je 2 milijarde funti. A tokom istog perioda prošle godine su ulaganja u kapital iznosila više od 11 milijardi funti. Ovakav odliv kapitala sugeriše da investicioni fondovi sada doživljavaju najgora vremena od 2016. godine, kada su na finansijsko tržište negativno uticali referendum o Bregzitu i američki predsednički izbori. Sve ovo znači da će Britanci u narednim godinama postajati sve siromašniji. A kapital beži zbog kolapsa funte. Ujedinjenom Kraljevstvu preti prava deindustrijalizacija».

Zbog poskupljenja struje, 60 odsto britanskih fabrika moglo bi da obustavi rad, prenosi američka novinska agencija Bloomberg, pozivajući se na MakeUK, federaciju britanskih proizvođača.

Po podacima Standard & Poor’s Global, industrijski sektor Velike Britanije već je u padu.

Trenutno 13% fabrika skraćuje radno vreme ili izbegava vršne periode potrošnje električne energije, dok 7% gasi proizvodnju za duže vreme.

Pošto će se, prema prognozama finansijskih analitičara, ekonomska situacija u zemlji u naredne dve godine samo pogoršavati, britanski industrijalci će morati da `konzerviraju` fabrike za ceo preiod, a

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here