Home TEMA DANA BAJDEN STIŽE U EVROPU! NJEGOVA POSETA MENJA TOK SUKOBA U UKRAJINI? SPECIJALNE...

BAJDEN STIŽE U EVROPU! NJEGOVA POSETA MENJA TOK SUKOBA U UKRAJINI? SPECIJALNE SNAGE SAD U TIRANI ZA KOSOVO! (VIDEO)

763
0
SHARE

Predsednik Džo Bajden i njegove kolege, ostali svetski lideri, nadaju se da će finalizirati i otkriti paket novih mera za kažnjavanje Rusije, pomoć Ukrajini i demonstriranje jedinstva Zapada na nizu vanrednih samita u Evropi ove nedelje.

Ali osim dramatičnog ratnog pokazivanja odlučnosti, malo posmatrača veruje da će bilo šta oko čega se lideri slože biti dovoljno da okonča krvoproliće u Ukrajini ili odvrati ruskog predsednika Vladimira Putina da nastavi sa svojim napadima koji sve više štete civilima, piše CNN.

Otkako je pre otprilike dve nedelje prvi put pomenuta mogućnost samita lidera NATO-a, američki i evropski zvaničnici razgovaraju o potencijalnim najavama koje bi lideri trebalo da daju na kraju skupa, navodi nekoliko ljudi upoznatih sa planovima.

To bi moglo da uključi nove runde sankcija ruskim oligarsima, dodatne mere koje ograničavaju finansije zemlje i nove korake za ograničavanje uvoza ruskih energenata. U toku su i diskusije o tome koje mere mogu biti predstavljene za pružanje veće podrške Ukrajini, uključujući nove pošiljke vojne pomoći ili finansijske pomoći za jačanje odbrane zemlje.

Otvorena opcija raspoređivanje američkih trupa

A Bajden je ostavio otvorenu opciju da poveća raspoređivanje američkih trupa na članice

NATO-a duž istočne granice alijanse, pojačavajući američku posvećenost evropskoj odbrani u kritičnom trenutku.

Ali surova realnost da je malo verovatno da će ti potezi obuzdati Putinov rat nadvijaće se nad Bajdenovom posetom Briselu na vanrednom sastanku Organizacije Severnoatlantskog pakta, zajedno sa specijalnom sednicom Evropskog saveta i skupom G7.

POSETITE NAŠ KANAL NA“ TELEGRAMU“- SVE ONO ŠTO SVI DRUGI PREĆUTKUJU: OVDE

Bajden bi takođe mogao da doda još jednu stanicu u istočnoj Evropi, potencijalno Poljsku, rekli su zvaničnici. On u sredu odlazi iz Vašingtona na diplomatske manevre na visokom nivou.

Dok je Bajden bio uspešan u okupljanju evropskih i azijskih saveznika iza niza sankcija i

neuporedivih nivoa vojne pomoći, on i njegove kolege iz NATO-a povukli su granice gde će njihova podrška prestati, piše CNN.

I dok se čini da sve strane podržavaju diplomatsko rešenje krize, američki i evropski zvaničnici kažu da su parametri takvog rešenja i dalje mutni. To ostavlja otvorenim

POSETITE NAŠ KANAL NA“ TELEGRAMU“- SVE ONO ŠTO SVI DRUGI PREĆUTKUJU: OVDE

pitanje kako Bajdenova poseta Evropi – jedan od prelomnih trenutaka njegovog predsedništva – može da promeni tok najgoreg sukoba u Evropi od Drugog svetskog rata, smatra američki medij.

I to predstavlja još jednu tačku za diskusiju koju svetski lideri moraju da počnu da pokreću: šta će se dogoditi ako, ili kada, Ukrajina više ne bude mogla da izdrži napad Rusije?

– Moraće da pogledaju šta će se desiti ako Ukrajina bude izgubljena – rekao je penzionisani general armije Vesli Klark, bivši vrhovni komandant NATO saveza.

– Nakon što su odmerili problem šta će se desiti ako Ukrajina padne, moraju da razmotre šta više može da se uradi da bi se Ukrajina održala u borbi. Da, postoji rizik. Uvek postoji rizik u suočavanju sa predsednikom Putinom.

POSETITE NAŠ KANAL NA“ TELEGRAMU“- SVE ONO ŠTO SVI DRUGI PREĆUTKUJU: OVDE

Stara sovjetska vazduhoplovna baza u Albaniji trebalo bi da uskoro postane taktička baza za NATO operacije

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here