Home TEMA DANA AMERIKA PRED GRAĐANSKIM RATOM

AMERIKA PRED GRAĐANSKIM RATOM

552
0
SHARE

Kako je Džordž Flojd umro?

Čovin je optužen da je izazvao smrt 46-godišnjaka postupajući nemarno po ljudski život i „dovodeći do nerazumnog rizika da izazove smrt ili nanese teške telesne povrede“.

Navedeno je da je Čovin kolenom pritiskao Flojda osam minuta i 46 sekundi – Flojd je prestao da daje znake života tri minuta ranije.

Dva minuta pre nego što je sklonio koleno, drugi policajci su opipali Flojdov desni zglob, u pokušaju da nađu puls. Nisu uspeli.

Pun medicinski izveštaj okružnog patologa još nije objavljen, ali je u prijavi navedeno da nije utvrđeno da je bilo „traumatske asfiksije odnosno gušenja“.

Patolog je istakao da je Flojdovoj „smrti verovatnije doprinela“ kombinacija srčanih bolesti, „mogućih opojnih sredstava u sistemu“ i toga što je bio priveden.

Policajci su na teren izašli zbog prijava o korišćenju falsifikovanog novca. Zato su u ponedeljak zaustavili Flojdovo vozilo.

Prema navodima iz policije, Flojdu je rečeno da izađe iz vozila i da se fizički udalji, čemu se on opirao.

„Policajci su uspeli da stave lisice osumnjičenom i primetili su da je osumnjičeni pretrpeo određene povrede“, navodi se u policijskom izveštaju.

Na video snimku sa mesta događaja ne može da se vidi kako je došlo do sukoba. Na njemu se vidi policajac, belac, kako drži koleno na vratu Flojdu, kojim mu onemogućava da ustane.

Flojd za to vreme stenje „molim vas, ne mogu da dišem“ i „nemojte me ubiti“, dok prolaznici viču na službenike da ga puste.

Flojd prestaje da se pomera i u tom trenutku dolazi Hitna pomoć, koja ga odvozi u bolnicu, gde lekari proglašavaju njegovu smrt.

Šta je rekao Tramp?

Predsednik Donald Tramp je u petak incident nazvao „strašnim“, rekavši da je razgovarao sa Flojdovom porodicom.

„Razumem bol. Razumem patnju“, rekao je.

Pozvao je je na mirne proteste, rekavši da „pljačkaši ne smeju da uguše glasove mirnih demonstranata“.

Prethodno je izjavio da „razbojnici“ ne poštuju Flojdovu smrt i pozvao Nacionalnu gardu da zavede red.

Tviter je sakrio Trampovu objavu o Mineapolisu, uz obrazloženje da veliča nasilje: „Kada su sukobi počeli, počela je i pucnjava“, napisao je američki predsednik.

Kakve su reakcije?

Advokat Bendžamin Kramp, koji zastupa Flojdovu porodicu, rekao je da oni „žele mir u Mineapolisu“, ali znaju da mir ne mogu da dobiju bez pravde.

„Ne možemo da se spustimo na nivo naših ugnjetavača“, navodi se u saopštenju. „Pljačka i nasilje smanjuju našu zajedničku snagu.“

Flojdov brat Filonajs, u četvrtak je za Si En En rekao: „Nikad neću vratiti brata. Potrebna nam je pravda.“

Govoreći kroz suze, rekao je da policajci koji su „pogubili mog brata na u sred dana“ moraju biti uhapšeni i da se „umorio od gledanja crnaca kako umiru“.

Omar Himenez, Si En En novinar, kao i producent i kamerman uhapšeni su u Mineapolisu, jer navodno nisu želeli da se pomere s mesta nereda iako su za to dobili instrukcije od policije.

Novinarska ekipa je puštena sat vremena kasnije, pošto se guverner izvinio.

Šta se dogodilo u četvrtak uveče?

Poslednjih nekoliko dana neke zgrade u Mineapolisu su spaljene, a prodavnice opljačkane.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here