Home POGLEDI TAJNI DOGOVOR ĐINĐIĆA I DEL PONTE: SUDBINA MILOŠEVIĆA BILA ZAPEČAĆENA GODINU DANA...

TAJNI DOGOVOR ĐINĐIĆA I DEL PONTE: SUDBINA MILOŠEVIĆA BILA ZAPEČAĆENA GODINU DANA PRE HAPŠENJA!

659
0
SHARE

Ako je verovati bivšoj tužiteljki Haškog tribunala, sudbina Slobodana Milošević zapečaćena je u Luganu skoro godinu dana pre njegovog formalnog prebacivanja u Hag, piše novinar Ljubiša Obradović u autorskom tekstu za portal RTS-a.

Autorski tekst prenosimo u celosti:

„Dve decenije posle izručenja bivšeg predsednika Srbije i SR Jugoslavije Haškom tribunalu i jednako toliko dugih i neproduktivnih polemika ‘da li je tako moralo biti’, i dalje je jednako intrigantna priča koju sam, kao izveštač iz Haga, objavio u kragujevačkoj Svetlosti i NIN-u krajem decembra 2003. godine.

Taj ‘detalj’ verovatno može delimično pomoći i razumevanju kako je trasirana maršruta od heliodroma na Banjici preko američke baze ‘Orao’ kod Tuzle i holandskog vojnog aerodorma u Ajndhovenu do noćnog sletanja helikoptera u krug zatvora u Sheveningenu (Miloševiću se zvanično kao datum dolaska u Hag vodi 29, a ne 28. jun, kako se obično misli).

U jednoj od pauza suđenja, kada se ‘ne događa ništa’, u Pres-centru Tribunala razgovarao sam sa kolegama iz agencije Sensa o načinu rada MKSJ i u jednom trenutku oni su mi rekli da je Miloševićeva predaja dogovorena sa DOS-om još pre njegovog pada.

Na moje skeptično: ma hajde, usledio je efikasan odgovor — dobio sam na ruke, mesec dana star, transkript izjave Karle del Ponte za TV produkciju agencije Sensa.

Glavna tužiteljka MKSJ obelodanila je prvi put detalje dogovora o izručenju Slobodana Miloševića, do tada potpuno nepoznate javnosti.

Karla del Ponte je, najpre, ispričala kako je uoči septembarskih izbora 2000. uspostavila kontakt sa tadašnjim opozicionim liderom Zoranom Đinđićem.

‘Treba da kažem da sam lične kontakte sa Đinđićem morala da držim u potpunoj tajnosti, tako da za njih nisu znali ni ovde u kancelariji Tužilaštva. Jednog vikenda otputovala sam u Lugano da bih se s njim sastala.

Sećam se da je došao sa suprugom, za njega je to očigledno bila prilika da se malo odmori, u Švajcarskoj’, rekla je nekadašnja glavna tužiteljka Haškog tribunala.

‘Te subote smo se sastali u policijskoj stanici u Luganu. Naravno, njega tamo niko nije poznavao tako da smo mogli mirno da razgovaramo tri-četiri sata. Dakle, razgovarali smo tamo u kancelariji šefa policije, i moram odmah priznati da sam odmah imala vrlo dobar utisak o ličnosti gospodina Đinđića. Sećam se da mi je na kraju tog sastanka obećao da će Milošević biti izručen Hagu’, rekla je Del Ponteova.

Glavna tužiteljka potom objašnjava da je, nakon što je DOS preuzeo vlast u Srbiji, nastavila da održava, pored zvaničnih, i tajne kontakte sa Đinđićem, bilo lično bilo preko emisara.

‘Dan uoči Miloševićevog hapšenja u Beogradu, bila sam u Skoplju, u Makedoniji. On me je pozvao i rekao da šalje jednog svog pomoćnika da mi prenese novosti. Došao je iste večeri i rekao mi: Sutra ćemo uhapsiti Miloševića. Sećam se da mi je rekao da za to zna samo troje ili četvoro ljudi, ali da će stvar biti obavljena’, kazala je tužiteljka MKSJ.

Na kraju TV intervjua Del Ponteova objašnjava i kako je tekla operacija prebacivanja Miloševića u Hag 28, i 29, juna 2001. godine.

‘Bilo je važno da (srpske vlasti — prim. ur.) uspostave kontakte s nama, kako bismo mogli da stupimo u vezu sa NATO-om i vidimo kako će se to obaviti. Naravno, sve vreme operacija je čuvana u potpunoj tajnosti.

Ali bili su to vrlo napeti trenuci jer se do poslednjeg časa, dok on stvarno nije bio u helikopteru, nije znalo da će operacija uspeti.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here