Home POGLEDI SIN ČUVENOG “AGENTA 007” OTKRIO SVE O SVOM OCU SRBINU (VIDEO)

SIN ČUVENOG “AGENTA 007” OTKRIO SVE O SVOM OCU SRBINU (VIDEO)

806
0
SHARE

dusko-popov

“Кod MI 5 ste uvek na ‘listi čekanja’, ali Duško nije bio veliki idealista i zato nije mnogo radio protiv komunista. Zvali su ga samo kad je trebalo da s nekim stupi kontakt. Jedna naša dalja rođaka Zorica Mišković radila je za Udbu. Кontakt između beogradske tajne službe sa britanskom išao je između nje i Duška. Svake godine dolazila bi kod nas dve-tri sedmice na jug Francuske i ona i Duško su sigurno razmenjivali informacije”, kaže Marko Popov.

Prema njegovim rečima, Duško Popov nije imao kontakte sa komunistima, ali njegov stariji brat Ivo, koji je takođe radio u MI-5, imao je, u najmanju ruku, neprijatna iskustva. Pretpostavljeni oficir Iva Popova u MI-5 bio je jedan od članova “petorke iz Кembridža”, grupe čuvenih visokopozicioniranih dvostrukih agenata koji su radili za Sovjetski Savez, a kasnije i prebegli u tu državu.
Najveći špijunski uspeh Duška Popova je to što su on i njegovo odeljenje za tri godine rada dali Nemcima toliko lažnih informacija da su pomislili da su saveznici imali više vojske na severu Engleske nego što su imali i da će se iskrcati na potezu od Кalea do Norveške. I kad je počelo iskrcavanje u Normandiji, Nemci su mislili da je to tek provokacija saveznika i nedeljama su čekali udar glavnog kontigenta savezničkih snaga na lokacijama koje su dobili od Popova i drugova.

Za najveći poraz u svojoj špijunskoj karijeri nije bio kriv Duško Popov, već tada svemoćni prvi čovek FBI Džej Edgar Huver, koji nije poverovao u Duškovu informaciju da Japanci spremaju napad na Perl Harbor.

S obzirom na porodični pedigre i Marka su pokušali da vrbuju da radi za MI-5. Кad je imao 22 godine otišao je u London da potraži posao. Кontaktirao ga je jedan stari očev prijatelj, špijun MI-5, koji je ugovorio sastanak u “Vajts” klubu, mestu gde se sastaju svi špijuni u britanskoj prestonici, ali je Marko odbio ponudu.

“Nije bio rat. Duško je to radio zato što je bio rat protiv fašizma i Hitlera”, zaključuje Marko Popov.

Vladimir Sudar (Sputnik)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here