Home POGLEDI SIN ČUVENOG “AGENTA 007” OTKRIO SVE O SVOM OCU SRBINU (VIDEO)

SIN ČUVENOG “AGENTA 007” OTKRIO SVE O SVOM OCU SRBINU (VIDEO)

772
0
SHARE

Duško je prošao rat, a kako je ostao živ – niko ne zna. Dva ili tri puta Nemci su pomislili da radi za Englesku, ali se izvukao. U ratu je dobio čir na želucu. Кad su ga pitali da li se plašio tokom rata, odgovorio je: “Samo jednom – od kad je rat počeo do kad se završio”, kaže Marko Popov, sin špijuna po kom je nastao lik Džejmsa Bonda.

Marko Popov, sin čuvenog agenta Duška Popova, koji je poslužio Ijanu Flemingu za lik agenta 007 Džejms Bonda, kaže da je relativno dobro naučio srpski jezik tako što je sa ocem svake godine provodio po dva-tri meseca u Dubrovniku, gde su imali porodičnu kuću.

 

Marko Popov, koji je pre nekoliko dana dobio srpsko državljanstvo, i danas često svraća u Dubrovnik, ali i u Vojvodinu, na porodična okupljanja gde se okupi oko 600 članova porodice Popov. Naglašava da ni u vreme socijalističke Jugoslavije porodica najpoznatijeg britanskog špijuna nije imala problema da poseti zemlju predaka.

“Otac se vraćao jer nije ništa uradio protiv komunista. Posle rata tražio je mesto gde bi mogao da živi normalno, u kojem bi voleo da živi, da je blizu mora i da je toplo, pa je pronašao Кan, gde smo se rodili moja braća i ja. Кan je posle rata bio sličan Dubrovniku – mali i lep grad. Duško se vraćao slobodno u staru Jugoslaviju, ali njegov brat koji bio veći antikomunista, bio je na crnoj Titovoj listi, tako da on nije mogao da se vraća”, objašnjava Marko Popov za Sputnjik.

Bez obzira što je Duško Popov tokom Drugog svetskog rata radio i za kraljevu Vladu u Londonu, nije imao problema s komunistima, jer je po okončanju rata napustio špijunažu i politikom se nije bavio, na njegov sin. Radio je kao advokat u Nemačkoj i zastupao je oko 1.500 firmi koje su tražile povraćaj imovine koju su nacisti zaplenili.

Duško Popov nije pričao porodici o svojim ratnim podvizima. Za njegove ratne podvige prvi put su čuli kad je napisao autobiografiju “Šifra tricikl”, 1974. godine, kad je naš sagovornik imao 11 godina. Danas znaju mnogo više o Duškovim ratnim podvizima, jer su 2001. godine otvorene arhive FBI, a dve godine kasnije i arhive britanskog MI-5 u kojoj se nalazi 7.000 dokumenata o Popovu.

dusko popov

Iz tog vremena njegov sin seća se uglavnom anegdota iz špijunskog života. Кad je Duško umro, Marko je imao 18 godina i još nije bio svestan važnosti poslova koje je njegov otac obavljao tokom rata.

Nekoliko puta sa ocem je gledao filmove o agentu 007, a čoveku koji je bio glavni model za lik Džejmsa Bonda omiljeni lik iz filmova u kojima se proslavio Šon Кoneri, bio je negativac Zuba, koji je u nekoliko nastavaka ginuo, a posle ponovo oživljavao.

Iako je Duško Popov govorio da agent koji bi živeo kao Džejms Bond ne bi preživeo ni dva dana u realnom životu, filmovi o agentu 007 bili su mu zabavni.

Otac im nije pričao koliki je bio zavodnik i plejboj pre nego što je upoznao njihovu majku, ali je Marko pronašao jedan ormar u potkrovlju porodične kuće pun ljubavnih pisma koje su žene slale Dušku Popovu. Majka je znala za njegovu reputaciju, ali nije bila ljubomorna. Кad su stupili u brak ona je imala 19, a Duško 47 godina.

Iako se zvanično povukao iz špijunskog posla posle Drugog svetskog rata, Dušku su se iz MI-5 “javili” dva ili tri puta u posleratnom periodu. Jednom prilikom dobio je zadatak da “ugasi” švajcarske banke koje su davale kredite komunistima. Ta akcija je trajala od 1954. do 1956. godine.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here