Home POGLEDI RUSI NA URALU POSTAVILI NEPOZNATO ORUŽJE “SUDNJEG DANA”- EVO ŠTA SE KRIJE…

RUSI NA URALU POSTAVILI NEPOZNATO ORUŽJE “SUDNJEG DANA”- EVO ŠTA SE KRIJE…

1703
0
SHARE

Planina Jamantau, smeštena u Republici Baškortostan, stekla je lošu reputaciju pre nekoliko stotina godina. Danas se strah od nje doživljava u Sjedinjenim Državama.

U prevodu sa baškirskog jezika, „Jaman Tau“ znači „zla planina“. Kao najviša tačka Južnog Urala, dostiže 1640,4 metara.

Uprkos činjenici da je Jamantau veoma sličan ostalim grebenima Urala, među lokalnim stanovnicima o tome nema baš prijatnih razgovora.

Zbog ogromnog broja oštrog kamenja, pastirima je bilo veoma teško, a u nekim slučajevima nemoguće napasati stoku. Slučajevi smrti životinja nisu bili retki, zbog čega je planina uopšte smatrana prokletim mestom.

Čini se da planina koja se nalazi u centralnoj Rusiji ne bi trebalo da brine Amerikance, ali to nije tako.

Sredinom devedesetih američko vojno osoblje uspelo je da beleži neobične aktivnosti u regiji Jamantau zahvaljujući satelitima.

Pentagon ju je povezao sa vojnim garnizonima Beloreck-15 i Beloreck-16, koji su nakon raspada Sovjetskog Saveza poslužili kao osnova za nastanak grada Mežgorje.

Članak časopisa Maxim koji izveštava o ovome, ne govori tačno šta su Amerikanci videli.

Postoji verzija da su slike prikazivale izgradnju neke vrste ogromnog objekta, koji bi mogao biti bunker, nuklearna elektrana ili baza za nuklerano oružje.

Upiti vlade Sjedinjenih Država, Moskvi nisu razjasnili situaciju. Vlasti Ruske Federacije su ili izbegle odgovor, ili su stvorile još veću maglu.

Konkretno, postojala je formulacija da rusko vojno odeljenje „nema praksu da deli stranim državama informacije o izgradnji objekata koji služe za jačanje odbrambene moći zemlje“.

Značajno je da Sjedinjene Države imaju svoj „bunker sudnjeg dana“. Istovremeno, krajem 1990-ih, ruske diplomate dovedene su u vazdušno-kosmički odbrambeni kompleks Sjedinjenih Država skriven u planini Čejen.

Rusko rukovodstvo je sa svoje strane odbilo takav velikodušan korak, što je veoma uzbunilo Amerikance.

Oni sada sumnjaju da su Rusi na pomenutoj planini postavili nepoznato oružje “sudnjeg dana” za konačni obračun.

Webtribune.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here