Home POGLEDI PRIPREMA ZA ČIPOVANJE: U OVOJ DRŽAVI PRESTAJE PLAĆANJE GOTOVINOM 2023?!

PRIPREMA ZA ČIPOVANJE: U OVOJ DRŽAVI PRESTAJE PLAĆANJE GOTOVINOM 2023?!

2146
0
SHARE

Hedman smatra da neće samo Švedska postati bezgotovinsko društvo, već je to nešto što čeka sve zemlje sveta. „To je neminovnost. Ne možete zaustaviti taj proces“, rekao je on prilikom jednog ranijeg intervjua.

Treba reći da Vlade, banke i kompanije širom sveta forsiraju što brži prelazak na digitalne forme novca iz mnogo razloga. Njima to odgovara jer imaju mnogo niže troškove obrade novca, kao i njegovog skladištenja i čuvanja od potencijalnih pljački.

Ali, ono što je još veoma važno, na ovaj način oni stiču punu kontrolu nad tokovima novca. Nakon ukidanja novca u fizičkom obliku, biće nemoguće bilo šta kupiti na bilo kom mestu na planeti, a da o tome odmah ne bude obaveštena banka, država ili neko ko upravlja sistemom plaćanja.

Dobra stvar je što će se na ovaj način zadati veliki udarac sivoj ekonomiji i kriminalu, jer će izbegavanje poreza postati nemoguće kao i plaćanje droge ili ilegalnog oružja. Negativna strana je što će vlasti steći punu kontrolu nad građanima, a kompanije će mocći da prate njihove potrošačke navike, kako bi te podatke koristile u komercijalne svrhe.

Osim toga, poznato je da građani mnogo više troše kada plaćaju karticom ili mobilnom aplikacijom, nego kada plaćaju gotovinom.

Postoji i jedna kategorija koja bi mogla biti žestoko pogođena nestankom kovanica i novčanica, a to su beskućnici, kojima će biti teško da nabave uređaje za pojedinačne donacije.

Osim toga, postavlja se pitanje šta ako države, usled neke buduće velike krize, ogranične podizanje novca, kao što se desilo na Kipru i u Grčkoj pre nekoliko godina.

Na kraju, recimo da će društva koja su manje napredna od Švedske, verovatno sačekati još neko vreme pre ukidanja novca u fizičkom obliku. Ali, to će na kraju ipak morati da se desi, verovatno pre nego što mnogi misle.

(Kurir.rs/Biznisinfo)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here