Home POGLEDI OVO JE BIO PAKAO GORI OD KOŠARA! GENERAL PAVKOVIĆ PROGOVORIO: NEBO I...

OVO JE BIO PAKAO GORI OD KOŠARA! GENERAL PAVKOVIĆ PROGOVORIO: NEBO I ZEMLJA SU GORELI, HEROJI NISU DALI PEDALJ SRPSKE ZEMLJE, 800 TERORISTA NIKADA SE NIJE VRATILO!

1593
0
SHARE

– Dana 31. maja dobio sam u obaveštajnom raportu i naređenje Veslija Klarka da se udari strateških bombardera pojačaju i da se uključe kasetne bombe jer su zaustavljeni na planini.

Sećam se da sam se naježio, budući da sam se dva dana ranije u rejonu sela Planeja našao u blizini gde je palo 12 teških projektila iz B-52. Taj osećaj ne može rečima da se opiše.

General Pavković seća se da je poslednji raport iz Klarkovog štaba, (preko naših obaveštajaca), primio 4. juna 1999. Američki komandant je konstatovao “da nije zadovoljan postignutim rezultatima OVK na Paštriku i da su srpske snage uspele da se odbrane i preokrenu situaciju u svoju korist”.

U tom raportu, kako nam je otkrio, doslovce je ocenio: “NATO vodi borbu protiv sposobnog protivnika čije jedinice vešto menjaju položaje i izbegavaju avijaciju NATO. Protivnik je uspeo da razbije sve veće baze OVK”.

Pakao “Piramide”

* Paštrik, iznad Prizrena je u obliku piramide i većim delom se nalazi na teritoriji KiM. Granična linija ide preko najvišeg vrha (1.986 metara), a od prevoja Liken, gde je bila naša karaula, uzdiže se niz vertikalnih stena do 1.874 metra.

* GLAVNI greben planine dug je pet kiolometara, a bitke su vođene u jarugama, vrtačama, na pošumljenim obodima planine.

* Prema informacijama koje je naša vojska dobijala po povlačenju, izvlačenje mrtvih neprijateljskih vojnika sa ovog prostora trajalo je do početka zime 1999.

Za nezaborav

– Odbranom Paštrika komandovao je Božidar Delić. Sve vreme bio je stabilan, koncentrisan, ni u jednom trenutku uspaničen – seća se general Pavković.

– Samo sam ga dva puta čuo utučenog. Kada mu je pod tepihom bombi, u Šeh Mahali poginuo komandant PVO, potpukovik Lemić sa sedam vojnika i drugi put, 4. juna, kada mu je poginula Slađana Stanković, bolničarka, dobrovoljka kojoj je tokom rata kumovao na svadbi sa ruskim oficirom a srpskim dobrovoljcem Jurijom Osipovskim.

(Kurir.rs/Novosti)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here