Home POGLEDI OTKRIVENA MISTERIOZNA VRATA NA VULKANIMA, STARA 7.000 GODINA, NIKO NE ZNA ČEMU...

OTKRIVENA MISTERIOZNA VRATA NA VULKANIMA, STARA 7.000 GODINA, NIKO NE ZNA ČEMU SLUŽE (VIDEO)

992
0
SHARE

Arheolozi su na vulkanima u Saudijskoj Arabiji otkrili 400 misterioznih kamenih struktura postavljenih na ivicu njihovih kupa.

Njihova tačna starost tek treba da se utvrdi, ali veruje se da je moguće da su ove strukture napravljene pre 7.000 godina.

Strukture su slučajno pronađene pomoću Google Eartha, a nazvane su „vrata“ jer odozgo podsjećaju na vrata, piše Live Sience. Izgrađene su preko drevnih ostataka lave, a neke od tih neobičnih građevina i do četiri puta su duže od fudbalskog igrališta.

– Svrha ovih struktura ostaje nepoznata – rekao je Dejvid Kenedi sa Univerziteta Zapadna Australija. Vrata su izgrađena od kamena, a zidovi su izgrađeni „grubo“ i niski su. Ostaci tokova lave mogu se videti na vrhovima nekih vrata, po čemu se zaključuje da su starija od njih.

– Ovo su očigledno najstarije veštačke strukture u ovoj oblasti – rekao je dr Kenedi. – Najmanja vrata su dužine 13 metara, a najduža 518 metara. Većina „vrata“ su otkrivena putem satelitskih snimaka, a još nisu urađena arheološka ispitivanja.

Pogledajte video:

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here