Home POGLEDI ISUŠILO SE SRPSKO JEZERO I SVI SU OČEKIVALI DA ISPOD NEMA NIŠTA:...

ISUŠILO SE SRPSKO JEZERO I SVI SU OČEKIVALI DA ISPOD NEMA NIŠTA: KAD SU SE UKAZALI KRST, KROV I GROBOVI, ZANEMELI SU (VIDEO)

1250
0
SHARE

Prolaznici imaju utisak da ono nema kraj, ispred očiju „pukne“ nepregledna vodena površina. Ipak, ono po čemu se razlikuje od mnogih drugih jezera jeste velika tajna koju krije, a koja je javna tek kad se jezero isuši.

Bilećko jezero se nalazi na reci Trebišnjici u Republici Srpskoj. Sve je počelo daleke 1968. godine – izgradnjom hidroelektrana na Trebišnjici potopljene su kuće i imanja. Tada su sela potpuno evakuisana da bi na tom mestu niklo jezero.

Podizanjem vode potopljene su kuće i imanja iz sela Panik, Orah, Čepelica, Zadublje i Miruše.

Zajedno sa selima, voda je potopila i spomenike prošlosti: groblja, puteve, pa čpak i velelepne crkve. Među njima je i Manastir Kosijerevo, kao i mnogi kulturno-istorijski spomenici.

Oni sada pod vodom čekaju sušne dane da bi se ukazali u svom svom sjaju.

Međutim, zbog veoma sušnog perioda vodostaj jezera je drastično opao. Kad se to desilo, iz vode su počeli da isplivavaju krst s crkve, nadgrobni spomenici, čitave kuće iz sela…

Na dnu ovog jezera krije se zapravo čitavo jedno naselje koje u sebi čuva duh prošlosti, i koje bi moglo da ispriča gomilu neverovatnih priča budući da je jezero nastalo izgradnjom brane Grančarevo na reci Trebišnjici blizu grada, da je brana visoka 123 metra, a široka u vrhu 439 metara.

Pogledajte šta se nalazi na dnu najvećeg veštačkog jezera na Balkanu:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here