Home POGLEDI NEZAPAMĆENO U ISTORIJI FRANCUSKE: SARKOZI IDE NA ROBIJU ZBOG GADAFIJEVIH MILIONA

NEZAPAMĆENO U ISTORIJI FRANCUSKE: SARKOZI IDE NA ROBIJU ZBOG GADAFIJEVIH MILIONA

1202
0
SHARE

Istraga koja traje gotovo deceniju protiv bivšeg francuskog predsednika Nikole Sarkozija zbog optužbi da je Muamer el Gadafi finansirao njegovu predizbornu kampanju 2007. godine privodi se kraju.

Ako bude osuđen, nekadašnjem prvom čoveku Francuske preti kazna do deset godina zatvora.

Sarkozija koji se tereti da je dobio milione evra od bivšeg libijskog vođe Moamera el Gadafija i njegovog okruženja 2005. godine, za pripremu kampanje za izbore 2007. na kojima je pobedio, prošle nedelje saslušao je pariski sud nakon što su odbijene sve njegove žalbe.

Kazna – deset godina robije plus milion evra

Ukoliko se utvrdi krivica, Sarkozi mogao biti kažnjen kaznom do deset godina zatvora, milion evra globe i pet godina gubitka prava da bira i bude biran. Sudski proces bi trebalo da bude održan između 23. novembra i 10. decembra.

Treško je reći kakva će biti konačna sudbina procesa, međutim do sada je istraga otišla dovoljno daleko i ukoliko bude počelo suđenje, Nikola Sarkozi će biti prvi francuski predsednik kome će se suditi za korupciju, kaže za Sputnjik novinar i bivši ambasador Srbije u Egiptu Dragan Bisenić.

Podseća da je pre Sarkozija suđeno i bivšem francuskom predsedniku Žaku Širaku, ali je on bio optužen po drugom osnovu, za necilshodno korišćenje javnih fondova.

Prema Biseniću dovoljna ilustracija koliko je francusko pravosuđe ozbiljno uzelo u obzir slučaj Sarkozi je to da su prošle godine u februaru dvojica francuskih sudija otputovala u Tripoli gde su „oči u oči“ ispitivali bivšeg šefa obaveštajnih službi i Gadafijevog zeta Muhameda Abdulaha Senusija.

„Bivši libijski zvaničnici su i otvorili ceo ovaj slučaj iznoseći optužbe protiv bivšeg francuskog predsednika. Nakon francuske dosta snažne podrške bombardovanju Libije 2011. i akcije NATO gde je, može se reći, Francuska bila predvodnik u tim zahtevima, Gadafijev sin Saif javno je zatražio da se libijskom narodu vrati 50 miliona evra koje je njegov otac, navodno dao za Sarkozijevu predsedničku kampanju. Od tada su se brojni libijski zvaničnici pojavili kao svedoci ove navodne transakcije, a u međuvremenu su se pojavili i dokumenti koji su je dokazivali“, kaže Bisenić.

Nezgodan svedok – utopljen u Dunavu

Dokumentovano istraživanje objavio je sajt „Mediapart“, kome je na čelu dugogodišnji glavni urednik veoma uticajnog i uglednog francuskog dnevnika „Mond“ Edvi Plenel, koji raspolaže sa najviše dokumentovanih izjava i dokaza za svoje tvrdnje, dodaje naš sagovornik.

Jedan od najozbiljnijih trenutaka u istrazi desio se 2014. kad je francuska policija došla u posed dnevnika bivšeg libijskog ministra za naftu Šukrija Ganema u kome su navedene isplate ljudima francuskog predsednika, podseća Bisenić i dodaje da je on ubrzo posle toga pronađen utopljen u Dunavu u Austriji, a njegova smrt gotovo svuda je dovedena u vezu sa ovom istragom.

U međuvremenu, pojavili su se i audio intervjui sa Gadafijem koji su vođeni pred njegovu likvidaciju u kojima on govori o isplatama Sarkoziju i njegovim ljudima, ističe Bisenić.

„Tesan“ kofer za dva i po miliona dolara

Pod istragom su i bivši Sarkozijev šef kabineta Klod Gean i njegov sin zbog umešanosti u ove transakcije, a navodno je Gean u jednoj prilici primio je prvu isplatu od dva i po miliona evra koju je predao Gadafijev čovek Saleh Bašir, podseća sagovornik Sputnjika.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here