Home POGLEDI NEŠTO SE DEŠAVA ISPOD ZEMLJINE POVRŠINE: SEVERNI POL SE VELIKOM BRZINOM UDALJAVA...

NEŠTO SE DEŠAVA ISPOD ZEMLJINE POVRŠINE: SEVERNI POL SE VELIKOM BRZINOM UDALJAVA OD KANADE

465
0
SHARE

Severni pol se brzo pomera, a naučnici nemaju pojma zašto se to dešava.

Duboko ispod zemljine površine, tečni metal se vrti oko svog jezgra, prouzrokovajući da se Severni pol udaljava od Kanade ka Sibiru. Ovo je prouzrokovalo da se svetski geomagnetni eksperti podrvgnu hitnom ažuriranju Svetskog magnetnog modela na kom će izmeniti položaj Severnog pola. Sledeće ažuriranje nije planirano da bude pre 2020, ali s obzirom da se Severni pol odjednom pomerio, istraživači moraju da ga urade ranije.

Lokacija gde se tačno nalazi Severni pol potrebna je GPS-u širom sveta, a trenutno je blizu prekoračenja ,,prihvatljive (sigurne) granice navigacijskih grešaka“, izveštava list Nature.

Arnod Šaliat, geomagnetičar sa Univerziteta Kolorado u Bulderu, Nacionalna uprava za okeane i atmosferu (NOAA’s) i Nacionalni centri za informacije o životnoj sredini su izjavili: ,,Greška raste sve vreme“.

,, Činjenica da se pol kreće brzo čini ovu regiju podložniju velikim greškama“.

Istraživači kažu da se pol kreće brzinom 55km (34 milje) tokom godine, a poslednjih 100 godina postaje sve nepredvidljiviji.

Iako ne postoji jasno objašnjenje zašto se ovo dešava, naučnici veruju da to može biti uzrokovano velikim slojem tečnog metala koji se pomera u unutrašnjosti zemlje.

List Nature izveštava: ,,Brzo pomeranje severnog magnetnog polja može biti povezano sa velikom brzinom mlaza tečnog metala ispod Kanade“.

Fil Livermor sa Univerziteta u Lidsu je na sednici Američke geofizičke unije rekao: ,, Položajem severnog magnetnog polja izgleda da upravljaju dve velike skale slojeva magnetnog polja, jedna ispod Kanade, a druga ispod Sibira“.

,, Sloj ispod Sibira pobeđuje u takmičenju“.

Pomeranje može biti i posledica moguće predstojeće zamene polova, kada sever postaje jug i obrnuto.

Poslednjih godina, naučnici se spremaju za potencijalni preokret magnetnih polja, prirodni fenomen koji se pojavljuje svakih dvesta do trista hiljada godina, kada se severni i južni pol smenjuju.

Polovi su trebali da se zamene pre 40.000 godina ali je proces propao.

Kao rezultat imamo da je poslednja zamena polova bila  pre 780.000 godina, što znači da smo odavno prekoračili rok za smenu polova.

Naučnici su upozoravali da kada proces jednom počne, može potrajati i do 1000 godina.

Za to vreme, zemljina magnetna polja će biti ugrožena napuštanjem živih bića na planeti koja su osetljiva na povećanu dozu sunčevog zračenja.

(Webtribune.rs)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here