Home POGLEDI DŽINOVSKA RUPA IZNAD KOJE SE HELIKOPTERI NE USUĐUJU DA LETE

DŽINOVSKA RUPA IZNAD KOJE SE HELIKOPTERI NE USUĐUJU DA LETE

357
0
SHARE

Oko Mira kruže brojne legende, a prema jednoj od njih, zvukovi koji putuju podzemnim tunelima predstavljaju vezu s podzemljem…

Velika rupa koja izgleda kao prizor iz naučno-fantastičnih filmova nalazi se u najmanje naseljenom području Rusije, 8050 kilometara istočno od Moskve. Mir ili Mirni je svetsko čudo stvoreno ljudskom rukom i očigledni dokaz koliko ljubav prema dijamantima može daleko da ode. Za mnoge predstavlja jednu od stvari koje niste znali o najvećoj državi sveta

Džinovska rupa široka je više od kilometra (1200 metara) i duboka 525 metara. Da nije rudnika, ne bi bilo ni grada kojem i duguje ime – Mirni. Nastao je pedesetih godina prošlog veka, nakon što je otkriveno da je Jakutija obećana zemlja dijamanata.

Ekspedicija na istok Sibira, s Jurijem Kabardinom na čelu, ispostavila se kao jedna od najisplativijih u istoriji jer je otkrićem tragova kimberlite, koji ukazuju na tlo bogato dijamantima, Sovjetski Savez postao dom najvrednijoj rupi na svetu.
Mirni je ubrzo privukao stanovništvo koje je, u sibirsku hladnoću, dovela želja za bogatstvom, a do šezdesetih je rudnik postao najveći u SSSR-u.

Godišnje se iz Mirnog izvlačilo dve tone dijamanata, bez obzira na temperature koje su se spuštale 40 stepeni ispod nule i tlo koje je smrznuto većinu godine, a leti se pretvara u močvaru. Tokom iskopavanja mašine su nemilosrdno pucale.

Okvirno se procenjuje da je izvađeno dijamanata u vrednosti od oko 110 milijardi kuna. Najveći pronađeni dijamant veličine je loptice za golf i vredi oko 2 miliona kuna. Nakon Drugog svetskog rata Rusiji je zarada od dijamanata pomogla da ponovo stane na noge.

Helikopteri se ne usuđuju da lete iznad rupe zbog razlika u temperaturi i upozorenja da bi ih mogla usisati, ali takvi slučajevi još nisu zabeleženi. Zbog neobičnih zvukova koji dopiru iz dubina rudnika nastaju brojne teorije o čemu se radi, a mnogi veruju da je rupa svojevrsna veza s mračnim podzemljem.

Vlasnik Mira je ruska kompanija Alrosa, koja proizvodi oko četvrtinu svetske količine dijamanata. Nakon zatvaranja, zbog poplava, rudnik i dalje delimično radi, iako ne kao u slavnim danima. Dijamanti se vade u mreži podzemnih tunela.

(dnevno.hr)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here