Home POGLEDI NESHVATLJIVA SMRT DJATLOVLJEVE GRUPE U RUSIJI NIJE JEDINA: JOŠ DVE JEZIVE MISTERIJE...

NESHVATLJIVA SMRT DJATLOVLJEVE GRUPE U RUSIJI NIJE JEDINA: JOŠ DVE JEZIVE MISTERIJE U RUSKIM PLANINAMA..

621
0
SHARE

Iznenadni naleti ludila, disfunkcija organa, misteriozni nestanci – planine skrivaju mnoge mračne tajne. 60 godina stara misterija smrti Ivana Djatlova i njegove grupe planinskih istraživača očigledno nikada neće biti rešena: nasumično bekstvo iz šatora u hladnoj zimskoj noći gotovo bez odeće; znakovi teških telesnih povreda; trovanje radijacijom otkriveno na telima – postoje desetine teorija koje pokušavaju da objasne šta se dogodilo. One uključuju masovnu psihozu, KGB-ovo zataškavanje – a postoje teorije i o vanzemaljskom uticaju.

Međutim, slučaj Djatlovljevog prevoja nije jedini u kojem su profesionalni penjači umrli pod tajanstvenim okolnostima. Iako ih mediji nisu pratili u istoj meri, od ovih priča, koje za sobom ostavljaju mnogobrojna pitanja, ljude i dalje prolazi jeza.

Smrt grupe Ljudmile Korovine
Gde: Planinski lanac Hamar Daban, Burjatija

Visina: 2396 metara

Kada: avgust 1993.

Smrznuti se na smrt u avgustu je najnezavidniji ishod. Ta je sudbina zadesila grupu turista iz Kazahstana, na čelu sa profesionalnom penjačicom Ljudmilom Korovinom. Nakon što su stigli u Burjatiju, grupa je 2. avgusta krenula na put preko planinskog lanca Hamar Daban. Vreme nije bilo na njihovoj strani: padali su jaka hladna kiša i sneg. Uprkos tome, grupa je relativno sigurno nastavila svojim putem do 5. avgusta.

Šest od sedam planinara u grupi nije preživelo. Jedina preživela, Valentina Utočenko (17) kasnije je u izjavi napisala kako je tokom teškog spuštanja, sprovedenog pri vidljivosti blizu nule, jedan od članova grupe teško pao – krenula mu je pena iz usta i tekla mu je krv iz ušiju. Ostatak grupe je ubrzo razvio iste simptome.

Šest članova je umrlo gotovo u isto vreme, nakon što su se valjali po tlu, cepali odeću i hvatali se za grlo. Mlada žena je ostala sama. Gotovo u nesvesti, pratila je dalekovode sve dok nije stigla do reke na dnu planine, gde ju je spasila grupa turista na kajakarenju.

Obdukcija je otkrila znakove hipotermije – plućnu kontuziju, kao i nedostatak proteina (simptom neuhranjenosti). Ali dostupne informacije ne objašnjavaju sve. Zašto bi Korovina povela grupu gornjim delom planine, kad su jednostavno mogli poći putem

kroz šumu? Šta je sa groznim krvarenjem? Ili nedostatkom proteina – s obzirom na to da je grupa dobro jela? Kako je šest ljudi moglo umreti u nekoliko minuta? I, konačno, kako je sedma članica grupe preživela?

Utočenko je svoje preživljavanje prispisala odličnoj formi, a o strašnom incidentu radije ne govori.

Smrt grupe Eljvire Šatajeve
Gde: Lenjinov vrh, Pamir, tadžičko-kirgistanska granica

Visina: 7134 metara

Kada: avgust 1974.

Za razliku od grupe koja je stradala u Burjatiji, ova grupa  – koju je predvodila Eljvira Šatajeva – u celosti je bila sastavljena od profesionalnih penjača. Ali planina koju su pokušavali da osvoje bila je takođe mnogo viša.

Šatajeva je bila profesionalna sportistkinja – jedna od najpoznatijih penjačica u celom SSSR-u. Pred grupu je postavila ambiciozan zadatak: osvojiti sedam hiljada metara visoku planinu sa grupom sastavljenom samo od žena – bio je to podvig u koji se do tada niko nikada nije upustio.

Grupa je vrh osvojila 5. avgusta, o čemu je obavestila bazni logor, koji je čestitao penjačicama. Ali bilo je prerano za slavlje.

Na putu natrag iste večeri, vreme se znatno pogoršalo, prisiljavajući grupu da postavi

kamp i tu prenoći. Vetar je sutradan bio još jači i dalji  silazak je bio preopasan. Šatajeva je obavestila bazni logor: “Jedna naša članica se razbolela. Povraća ceo dan.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here