Home POGLEDI KAPIJA PODZEMLJA: U RUSIJI VERUJU DA JE OVDE PROLAZ U ZAGROBNI ŽIVOT?!...

KAPIJA PODZEMLJA: U RUSIJI VERUJU DA JE OVDE PROLAZ U ZAGROBNI ŽIVOT?! (VIDEO)

645
0
SHARE

Mnogi stanovnici udaljene Jakutije, na istoku Sibira, kažu da ih je strah da priđu krateru Batagaika jer veruju da je upravo on veza između ovog i onog sveta.

Iz kratera se čuju zastrašujući zvuci, međutim, kako objašnjavaju stručnjaci najverovatnije se radi o pomeranju tla.

Krater Batagaika se pojavio još 60-ih godina kada je posečen deo šume.

Tada je zemljište počelo da tone i taj trend se nastavlja i danas pogotovo kada vladaju visoke temperature. Velike poplave 2008. godine povećale su depresiju tla koja se povećava za 15 metara godišnje.

Ove godine dužina kratera je dosegla gotovo dva kilometra, a dubok je 90 metara. Iako naučnici imaju kakvu-takvu predstavu kako je i zašto nastao, deo lokalnog stanovništva veruje da se radi o svojevrsnom prolazu u podzemni tj. zagrobni život.

Ipak, naučnici ne prestaju da se zanimaju za Batagaiku. On je prava vremenska kapsula koja je omogućila uvid u ledeno doba severoistočnog Sibira. U sedimentima su tako dosad našli mamuta, bizona i konja starog oko četiri i po hiljade godina.

Direktor Istraživačkog instituta za primenjenu ekologiju severa, Gregori Savinov je izjavio da je 60-ih postaojao put između sela Batagaj i pojedinih industrijskih postrojenja.

„Šuma je posečena i to je dovelo do stvaranja jaruge. Poslednjih godina, pogotovo zahvaljujući klimatskim promenama, taj krater je sve veći i veći“, rekao je.

Ova sibirska oblast se inače smatra jednim od najhladnijih mesta na planeti.

POSETITE NAŠ KANAL NA“ TELEGRAMU“- SVE ONO ŠTO SVI DRUGI PREĆUTKUJU: OVDE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here