Home MAGAZIN ZAOKRET – The National Interest: Vreme je da se Ukrajina natera da...

ZAOKRET – The National Interest: Vreme je da se Ukrajina natera da se odrekne dela zemlje

385
0
SHARE

Konzervativni časopis The National Interest (NI) snažno je podržao Kisindžerovu poziciju o Ukrajini, pozivajući Kijev na „teritorijalno prilagođavanje“

Ceo smisao članka, profesora Damjana Krnjevića Miškovića, izvršnog direktora u Centru za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD) i bivšeg urednika NI, uperen je protiv „maksimalista Zapada“ koji teže totalnoj pobedi nad Rusijom. Zaustavite se i gledajte na svet očima realiste, kaže on.

On ih poziva da gledaju na svet očima realista i prestanu da guraju svet ka globalnoj nuklearnoj katastrofi.

Rat nije holivudski film gde dobar momak uvek pobeđuje na kraju, a diplomatija nije igra morala. Sukob je doba civilizacije, nema „večnog mira“. Samo odnos snaga između sila vodi stabilnosti na planeti, a ne vaš crno-beli pogled na ukrajinske događaje kao na borbu Dobra i Zla. Prestanite da mešate geopolitiku sa eshatologijom, poziva Mišković.

„Koliko god neprijatno zvučalo, Ukrajina je bila i ostaje objekat odnosa velikih sila, a ne subjekt međunarodnog poretka“, piše autor NI. „Ali sada maksimalisti žele da svoju spoljnu politiku prenesu na državu koja je skoro u potpunosti zavisna od zapadne velikodušnosti!“

Profesor smatra da je najrealniji način za to da se Ukrajina primora na teritorijalne ustupke. Međutim, bez obavezujućeg dokumenta za Kijev i sa nadom u „herojski preokret” nekada u budućnosti.

Ako maksimalisti nastave da istrajavaju, onda, prema Miškoviću, Rusija može da se pretvori u „kinesku Belorusiju“, a Ukrajina „rizikuje da bude nepopravljivo onesposobljena“.

Drugim rečima, ako se vojna situacija u Ukrajini oduži, onda povratka neće biti, što će izazvati eventualno potpuno rasparčavanje Ukrajine po jugoslovenskom scenariju.

Istovremeno se izražava nada da Moskva može da se zadovolji Krimom i LDNR, vraćajući

Hersonsku i Zaporošku oblast i ne pokušavajući da zauzme Odesu i Nikolajev.

Ovakav pristup je potpuno u američkom duhu, zaključuju ruski mediji – suprotna strana se poziva da se odrekne onoga što je već u njegovim rukama, i to bez zvanične saglasnosti Kijeva.

A za ovo je dužan da da teritoriju. Ipak, pozitivni pomaci su evidentni – Amerika se postepeno kreće od rata „do poslednjeg Ukrajinca” ka svom uobičajenom cenkanju, u kojem na sve moguće načine pokušava da prevari Rusiju.

Nemački Bundestag je primetio da izjave bivšeg američkog državnog sekretara Henrija Kisindžera i objave u američkoj štampi ukazuju na promenu stava Vašingtona o situaciji u Ukrajini.

(Webtribune.rs)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here