Home MAGAZIN UZNEMIRUJUĆE UPOZORENJE NEMAČKOG EKSPERTA: „EMBARGO EU NA NAFTU IZ RUSIJE BIĆE EKSPERIMENT...

UZNEMIRUJUĆE UPOZORENJE NEMAČKOG EKSPERTA: „EMBARGO EU NA NAFTU IZ RUSIJE BIĆE EKSPERIMENT SA NEPOZNATIM ISHODOM“

565
0
SHARE

Embargo na rusku naftu bio bi „eksperiment sa nepoznatim ishodom“ za evropsku ekonomiju, piše u svojoj kolumni Klaus Stratman, analitičar nemačkog lista Handelsblat.

Ranije je agencija dpa ​​javila, pozivajući se na sopstvene izvore, da nemačka vlada podržava planove EU da uvede embargo na uvoz ruske nafte.

Prema njegovim rečima, Berlin se tokom poslednjih preliminarnih pregovora o šestom paketu sankcija „jasno izjasnio” za uvođenje embarga.

Kako napominje novinar, mere koje razmatraju zemlje EU odražavaju neizvesnost, a ne odlučnost bloka.

Posetite naš kanal na „Telegramu“- Sve ono što drugi prećutkuju- OVDE

„Da li će države EU sada odlučiti da uvedu gornju granicu cena, fazni embargo sa prelaznim periodima ili kaznene tarife na rusku naftu, na kraju, nije bitno: rizici su ogromni“, naglašava Stratman.

I nafti i gasu, rekao je, „teško je pretiti bojkotom kada je očigledno da nema dovoljno alternativa“, posebno u Nemačkoj.

Tako ruska nafta ide uglavnom u rafineriju nafte u Brandenburgu, koja je odsečena od naftne infrastrukture Zapadne Nemačke.

Ako ova nafta prestane da teče naftovodom Družba, neizbežan je nagli rast cena u Istočnoj Nemačkoj, upozorio je Stratman.

Alternativni izvori neće biti dovoljno brzo dostupni, neće biti u potrebnim količinama i neće imati potrebne karakteristike“, piše novinar.

Pored toga, neizbežno će biti i povećanje cena na svetskim tržištima nafte, dok će Rusija moći čak i da poveća svoje prihode ako dovoljno brzo pronađe druge kupce, izrazio je mišljenje autor članka.

„Nada Evropljana da će se druge države uzdržati od kupovine jeftine ruske nafte iz solidarnosti je naivna. Naftni embargo bi bio eksperiment sa neizvesnim ishodom“, zaključio je Stratman.

Posle početka specijalne vojne operacije denacifikacije i demilitarizacije Ukrajine, Zapad je pojačao pritisak sankcija na Rusiju.

Posetite naš kanal na „Telegramu“- Sve ono što drugi prećutkuju- OVDE

Restriktivne mere su uglavnom uticale na bankarski sektor i sektor visoke tehnologije.

Pozivi na napuštanje ruskih energenata postali su sve glasniji. Međutim, prekid lanaca snabdevanja doveo je do viših cena goriva i hrane u Evropi i SAD .

(Webtribune.rs)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here