Home MAGAZIN BRITANSKI ANALITIČAR PREDVIĐA PODELU SVETA NA DVA ZARAĆENA BLOKA

BRITANSKI ANALITIČAR PREDVIĐA PODELU SVETA NA DVA ZARAĆENA BLOKA

517
0
SHARE

Britanski kolumnista Lijam Haligan predvideo je podelu sveta na dva zaraćena ekonomska bloka u bliskoj budućnosti. Ovo mišljenje je izneo u članku za The Telegraph.

Haligan je rekao da bi nova runda konfrontacije između Rusije i SAD mogla da podeli svet na dva rivalska bloka i da stavi tačku na eru globalizacije.

„Kada je Zapad isključio ruske banke iz SVIFT sistema, kineski UnionPay je bio taj koji je uskočio da pomogne Rusiji u protoku trgovine i inostranih plaćanja“, napisao je on.

Analitičar je rekao da su tokom sovjetske ere svi naftovodi i gasovodi bili koncentrisani u pravcu Evropske unije .

Sada, kako je Haligan objasnio, Rusija diverzifikuje izvoz i gradi energetske autoputeve ka azijskim tržištima kako ne bi zavisila od EU.

Posetite naš kanal na „Telegramu“- Sve ono što drugi prećutkuju- OVDE

Osim toga, ekspert je podsetio da će Kina ovog leta biti domaćin 14. samita grupe BRIKS, koja uključuje pet zemalja: Brazil, Rusiju, Indiju, Kinu i Južnu Afriku.

On je napomenuo da ove zemlje već danas rade na stvaranju platnih sistema, rejting agencija i ključne finansijske infrastrukture autonomne od Zapada.

Ranije je Frank Furedi, kolumnista britanskog izdanja Spiked-a, odbacio mogućnost hladnog rata. Prema njegovom mišljenju, zemlje Zapada više nemaju takvu ulogu kao u stara vremena.

(Webtribune.rs)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here