Home MAGAZIN UDARNO! POČELO JE: Kina pozvala Rusiju da podrži plan za uvođenje juana...

UDARNO! POČELO JE: Kina pozvala Rusiju da podrži plan za uvođenje juana kao svetske valute!

371
0
SHARE

Dani dominacije dolara na svetskoj sceni su odbrojani. Rusija se zajedno sa svojim partnerima iz BRIKS-a sprema da sprovede „kineski scenario“ i sruši hegemoniju američke nacionalne valute. Ovo piše američko izdanje The Coin Republic.

Kako navodi The Coin Republic, stručnjaci iz Kine obratili su se lideru Ruske Federacije Vladimiru Putinu i šefovima drugih zemalja članica BRIKS-a sa zahtevom da razmotre njihov plan za dedolarizaciju svetske ekonomije.

Iako se „kineski scenario“ ne može brzo primeniti, biće potrebno neko vreme, ali će se na kraju „problematična globalna hegemonija“ dolara srušiti.

Stručnjaci su predložili da se suprotstave zavisnosti zemalja BRIKS-a od finansijskih sistema kojima dominiraju Sjedinjene Države.

Kako je primetio jedan od članova kineske ekspertske grupe, Cao Iuanzheng, Amerika koristi ove sisteme kao alate za zadovoljavanje svojih domaćih potreba. Rad u takvim uslovima čini zemlje BRIKS zavisnim od SAD, sa svim posledicama koje iz toga proizilaze.

The Coin Republic je naglasio da je nedavna situacija sa američkim sankcijama protiv Ruske Federacije još jednom potvrdila da suverene zemlje ne bi trebalo da koriste finansijske sisteme Amerike. U okviru kampanje protiv ruskih sankcija, SAD su blokirale ruske dolarske rezerve.

„Ovo zamrzavanje rezervi je signaliziralo da dolar više nije neutralna valuta“, navodi se u publikaciji.

Zbog toga su kineski stručnjaci predložili da Rusija podrži „kineski scenario“ za dedolarizaciju svetske ekonomije.

U okviru ovog plana, zemlje BRIKS-a će međusobno trgovati i obračunavati se ne u

dolarima, već u juanima. Za sprovođenje ovog plana, Ruska Federacija mora da postigne odgovarajući sporazum sa partnerima iz BRIKS-a.

„Kineski juan je prilično popularan u različitim zemljama i regionima sveta. Najmanje je dominatan u državama koje učestvuju u projektu Jedan pojas, jedan put. Stoga, juan može postati snažna alternativa dolaru“, piše The Coin Republic.

(Webtribune.rs)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here