Home MAGAZIN Rat protiv gotovine: Indija uvodi pilot program maloprodaje za digitalni novac

Rat protiv gotovine: Indija uvodi pilot program maloprodaje za digitalni novac

287
0
SHARE

Vlada bi čak mogla da “isključi” mogućnost pojedinca da vrši kupovinu. Blumberg je opisao koliko kontrole digitalna valuta može dati kineskim zvaničnicima.

PBOC je takođe naznačio da bi mogao da postavi ograničenja na veličinu nekih transakcija, ili čak da zahteva zakazivanje za obavljanje velikih transakcija. Neki posmatrači se pitaju da li bi isplate mogle biti povezane sa novonastalim socijalno-kreditnim sistemom, u kojem su građani sa uzornim ponašanjem „na beloj listi“ za privilegije, dok su oni sa krivičnim i drugim prekršajima izostavljeni.

„Kineski cilj nije da plaćanje učini praktičnijim, već da zameni gotovinu, tako da može bolje da prati ljude nego što to već čini“, tvrdi Aron Braun, kripto investitor koji piše za Bloomberg Opinion.

Kina je prošle godine pokrenula svoj pilot program digitalnih juana. Digitalna valuta koju podržava kineska vlada dobila je podsticaj kada je najveći onlajn trgovac u zemlji najavio prvu virtuelnu platformu koja prihvata kinesku digitalnu valutu.

Ekonomista Thorsten Polleit je u članku koji je objavio Mises Wire izneo potencijal za kontrolu od strane vlade poput Velikog brata sa pojavom digitalnog evra. Kako je rekao, „put ka tome da postane režim nadzorne države će se znatno ubrzati“ ako i kada bude izdata digitalna valuta.

Vlade širom sveta godinama su tiho vodile rat protiv gotovine. Još 2017. godine, MMF je objavio jeziv dokument koji nudi vladama sugestije o tome kako da se krene ka bezgotovinskom društvu čak i suočeni sa snažnim protivljenjem javnosti.

Kao i kod većine stvari koje vlada radi, trebalo bi da budete oprezni sa digitalnom valutom. Ima mračnu stranu za koju možete biti sigurni da će je mejnstrim mediji uglavnom ignorisati.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here