Home MAGAZIN Rat protiv gotovine: Indija uvodi pilot program maloprodaje za digitalni novac

Rat protiv gotovine: Indija uvodi pilot program maloprodaje za digitalni novac

472
0
SHARE

Nedavno smo izvestili da Federalne rezerve planiraju da pokrenu 12-nedeljni pilot program u partnerstvu sa nekoliko velikih komercijalnih banaka kako bi testirali izvodljivost digitalne valute centralne banke (CBDC). SAD nisu same u eksperimentisanju sa digitalnom valutom. Indija radi na razvoju digitalnih rupija i nedavno je najavila drugu fazu testiranja.

Nakon uspešnog pokretanja pilot programa za testiranje svoje digitalne valute na veleprodajnom nivou, Banka Indije (RBI) je najavila da će testirati digitalne rupije u maloprodajnom okruženju.

Prema IRB-u, digitalna valuta centralne banke „je zakonito sredstvo plaćanja koje izdaje centralna banka u digitalnom obliku. To je isto što i fiat valuta i može se zameniti jedan na jedan sa fiat valutom. Samo je njegova forma drugačija”.

Digitalne valute su slične bitkoinu i drugim kriptovalutama. One postoje kao virtuelne novčanice ili kovanice koje se drže u digitalnom novčaniku na vašem računaru ili pametnom telefonu. Razlika između državne digitalne valute i bitkoina je u tome što je vrednost digitalne valute podržana i kontrolisana od strane države, baš kao i tradicionalna fiat valuta.

Kako je RBI rekao: „Za razliku od kriptovaluta, CBDC nije roba ili potraživanja zasnovana na robi ili digitalnoj imovini. Kriptovalute nemaju izdavaoca. One nisu novac (sigurno ne valuta) kako se ta reč istorijski razumela”.

Prema izveštaju indijskog Economic Times-a, Nacionalna platna korporacija Indije će ugostiti platformu za sistem plaćanja u digitalnim rupijima tokom faze testiranja. Banka Indije želi da svaka komercijalna banka u pilot-programu testira maloprodajnu upotrebu digitalnog rupija sa 10.000 do 50.000 korisnika.

State Bank of India, Bank of Baroda, Union Bank of India, ICICI Bank, HDFC Bank, Kotak Mahindra Bank, Yes Bank i IDFC First Bank učestvovaće u pilot programu. Ako pilot bude uspešan, IRB će uvesti program u ceo indijski bankarski sistem.

„E-rupija će biti uskladištena u novčaniku, apoeni će biti dostupni po zahtevu kupca, baš kao što tražite gotovinu sa bankomata. Banke to pokreću samo u odabranim gradovima“, rekla je osoba uključena u program za Tajms.

U napomeni o konceptu, IRB je reklamirao prednosti digitalne valute.

Veruje se da CBDC za maloprodaje može da obezbedi pristup sigurnom novcu za plaćanje i poravnanje jer je to direktna obaveza centralne banke. Veleprodajni CBDC ima potencijal da transformiše sisteme poravnanja za finansijske transakcije i učini ih efikasnijim i sigurnijim. Uzimajući u obzir potencijal koji svaki od njih nudi, možda ima zasluga u uvođenju i CBDC-V i CBDC-R.

Digitalne valute koje izdaje vlada prodaju se uz obećanje da će obezbediti bezbednu, pogodnu i sigurniju alternativu fizičkoj gotovini. Takođe nam je rečeno da će to pomoći da se zaustave opasni kriminalci koji vole gotovinu. Ali postoji i mračnija strana – kontrola i nedostatak privatnosti.

U korenu kretanja ka vladinoj digitalnoj valuti je „rat protiv gotovine“. Eliminacija gotovine stvara potencijal za vladu da prati, pa čak i kontroliše potrošnju potrošača, a centralnim bankama bi to dodatno olakšalo uključivanje u manipulativne monetarne politike kao što su negativne kamatne stope.

Zamislite da nema gotovine. Bilo bi nemoguće sakriti čak i najmanju transakciju od očiju vlade. Nešto tako jednostavno kao što je vaš jutarnji izlazak u kafić ne bi bila tajna od strane vladinih zvaničnika. Kao što je Blumberg naveo u članku objavljenom kada je Kina pokrenula svoj pilot program digitalnih juana, digitalna valuta „nudi kineskim vlastima stepen kontrole koji nije moguć fizičkim novcem“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here