Home MAGAZIN POLJACI UDARILI NA “SEVERNI TOK 2”- A ONDA IH ODGOVOR RUSA ZALEDIO!

POLJACI UDARILI NA “SEVERNI TOK 2”- A ONDA IH ODGOVOR RUSA ZALEDIO!

459
0
SHARE

Poljska je napravila ozbiljnu grešku, prerano se radujući odluci Evropskog suda da ograniči snabdevanje gasovoda OPAL, što je faktički nastavak “Severnog toka 2” za isporuke gasa Evropi.

Do ovog su zaključka došli novinari informativnog portala „Finobzor“. Autori materijala detaljno su opisali kako je Varšava, pobedivši u konfrontaciji sa Gazpromom, nagomilala nove ozbiljne probleme za sebe, a takođe su objasnili i zašto je radost Poljaka zbog dobijenog slučaja kratko trajala.

Posmatrači informativnog portala skrenuli su pažnju na činjenicu da je Poljska, postigavši prepolovljenje isporuka ruskog gasa preko OPAL-a, učinila sebi i celoj Evropi lošu uslugu. Stoga će ograničavanje propusnosti gasovoda započeti surovu šalu sa Varšavom tokom početka grejne sezone.

„Radost će biti vrlo kratkotrajna, jer će vrlo brzo zima i bilo kakva ograničenja kapaciteta ostaviti Evropu bez potrebnog ekološki prihvatljivog goriva.

Ovde se, naravno, radi i o Poljskoj. Mnogi poljski rusofobi već počinju da razmišljaju o ovoj dilemi “, objasnili su novinari.

Autori materijala skrenuli su pažnju na to da se Poljaci dive odluci Evropskog suda o smanjenju kapaciteta, ali vrlo brzo to može prerasti u pravu katastrofu za Varšavu, kada Evropa neće imati dovoljno prirodnog gasa za potrebe proizvodnje i grejne sezone.

Prema poljskim stručnjacima Bartošu Belišuku i Šimonu Zarebi, Varšava, ograničavajući mogućnosti gasovoda OPAL, igraju se surovo sa drugim članicama Evropske unije.

Takva odluka poljskih vlasti mogla bi da zapreti zemlji ozbiljnim geopolitičkim posledicama, jer će Evropa zimi patiti od nestašice prirodnog gasa.

Novinari su uvereni da će takva situacija na tržištu gasa ići na ruku Gaspromu, budući da će Rusija, iskoristivši nedostatak prirodnog gasa u Evropi, postići punu operativnost projekta “Severni tok 2”, izgradnjom koja  će biti završena do jeseni 2021.

„Na neki način, čak će biti i dobro sve ovo što se desilo. Prvo, Berlin je naučio lekciju, a drugo, Evropa u ovom slučaju neće ostati bez grejanja“, rezimirali su autori članka.

(Webtribune.rs)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here