Home MAGAZIN OVO SAOPŠTENjE DR KONA SE NEĆE SVIDETI GRAĐANIMA: EVO DA LI ĆE...

OVO SAOPŠTENjE DR KONA SE NEĆE SVIDETI GRAĐANIMA: EVO DA LI ĆE VAKCINACIJA BITI OBAVEZNA

1134
0
SHARE

Na današnjem obraćanju kriznog štaba za borbu sa epidemijom korona virusa, dr Predrag Kon i dr Darija Kisić Tepavčević su objavili najnovije rezultate testiranja u Srbiji i odgovarali na pitanja koja interesuju građane naše zemlje.

S obzirom da je juče zatvorena privremena bolnica u hali “Čair” u Nišu, dr Kisić Tepavčević je otkrila koji su preduslovi za zatvaranje tih privremenih bolnica, i kada možemo očekivati da bolnica na beogradskom Sajmu takođe bude zatvorena

– Bili smo svi prilično euforični što smo bili u mogućnosti da zatvorimo “Čair”, i nadam se da neće biti potrebe da ponovo otvaramo tu bolnicu. U ovom momentu na beogradskom Sajmu ima 216 pacijenata, dok se na Čairu u trenutku zatvaranja nalazio 31 pacijent, koji su prebačeni u privremeni objekat i čekaju rezultate. Kako se bude smanjivao broj pacijenata mi ćemo to raditi i u drugim privremenim bolnicama, i radujemo se tome – rekla je dr Kisić Tepavčević.

Dr Predrag Kon je, na pitanje naših novinara da li će vakcinacija biti obavezna kada lek stigne u Srbiju rekao da sve zavisi od situacije u tom trenutku i prirode same vakcine.

– Što se tiče vakcinacije ona sigurno neće biti obavezna za sve, s obzirom na podatke koje imamo. Procene u vezi toga doneće se na osnovu situacije u trenutku dobijanja vakcine. Vakcina će biti dostupna tek za godinu dana, nekim državama i ranije, ali je malo verovatno da će ona stići kod nas pre tog toka.

Prvo će biti vakcinisani oni koji su najosetljiviji, pre svega stariji. Za ostale će zavisiti od planiranih putovanja, i tu će verovatno vakcinacija biti obavezna. I mi kao zemlja ćemo moći da tražimo da ljudi koji dolaze u Srbiju imaju potvrdu da su vakcinisani – rekao je Kon, pa naveo da su podaci koji su prikupljeni tokom marta i aprila ključni u određivanju prioriteta za vakcinaciju.

– Odabraćemo ko treba da se vakciniše pre svega na osnovu podataka koje smo dobili tokom ovog talasa epidemije. Ti podaci jasno pokazuju koji sloj stanovništva je najugroženiji, a to su stariji i hronični bolesnici. Vakcinacija se preporučuje i onima koji su i u okolini najugroženijih. Ali o tome ćemo kada dođe taj trenutak.

U Srbiji je u poslednja 24 časa od korone umrlo još 5 osoba, dok se na respiratorima nalazi njih 95 – saopštila je doktorka Kisić Tepavčević. Krizni štab je takođe izneo informaciju da je u Srbiji do sada izlečeno 1.094 osoba.

(Srbijadanas.com)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here