Home MAGAZIN NOVA UKRAJINA!? POČEO GENERALNI ŠTRAJK: PREDSEDNIKU BELORUSIJE OKREĆU LEĐA I ONI KOJE...

NOVA UKRAJINA!? POČEO GENERALNI ŠTRAJK: PREDSEDNIKU BELORUSIJE OKREĆU LEĐA I ONI KOJE DRŽI POD KONTROLOM (VIDEO)

610
0
SHARE

U toku su demonstracije ispred nekoliko beloruskih fabrika i sedišta javne televizije u Minsku, nakon što je opozicija pozvala na generalni štrajk zbog spornog reizbora predsednika Aleksandra Lukašenka, prenosi “Juronjuz”.

Oko 5.000 radnika iz fabrike traktorskuh guma, koju je danas posetio Lukašenko, izašlo je na ulice Minska tražeći od njega da preda vlast.

Gomile fabričkih radnika priključile su se protestu, a mediji prenose da su se i zaposleni sa državne televizije priključili generalnom štrajku. Vlada, međutim, tvrdi da državni emiter “radi uobičajeno”.

– Televizija funkcioniše uobičajeno. Do sada nisam dobio informaciju o štrajku na beloruskoj televiziji. Program se emituje, ali koliko znam postoje određeni problemi – rekao je ministar informisanja Igor Lutski.

Istovremeno, zaposleni u Belteleradio kompaniji rekli su da je u toku štrajk i da televizija Belorusija-1 trenutno emituje stare programe, preneo je Tanjug.

Na “Tviteru” je okačen snimak na kojem se vidi masovan protest na ulici dok televizija pušta koncert. Na drugom snimku navodno se vidi prazan studio državne televizije i čuje muzika koja se emituje.

Štrajkači su danas izašli ispred fabrika mašući belim i crvenim zastavama. “Odlazi!”, “Nećemo zaboraviti, nećemo oprostiti”, vikali su demonstranti.

Njima se obratila opozicionarka Marija Kolesnikova, koja je objavila da će otići u sedište javne televizije “da podrži kolege u otporu”. Demonstranti su se okupili i ispred fabrike teške mašinerije gde je Lukašenko stigao helikopterom da razgovara sa radnicima.

– Ako neko ne želi da radi i želi da ode… vrata su otvorena – rekao je Lukašenko.

“Juronjuz” napominje da su štrajkovi u državnim kompanijama stvarna pretnja njegovoj vlasti jer mogu da sruše ekonomsku bazu zemlje.

Pogledajte video:

(Blic)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here