Home AKTUELNO VELIKI PREOKRET: LUKAŠENKO DONEO ŠOKANTNU ODLUKU

VELIKI PREOKRET: LUKAŠENKO DONEO ŠOKANTNU ODLUKU

1325
0
SHARE

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko saopštio je da bi novi izbori u zemlji mogli biti održani nakon usvajanja novog Ustava.

„Moramo usvojiti novi ustav, što je ono što ste želeli, pa čak ni alternativci nisu bili protiv toga. On mora biti usvojen na referendumu, jer smo i prethodni ustav usvojili na referendumu, i prema novom ustavu, ako želite, održati izbore – i parlamentarne i predsedničke i lokalne“, objasnio je Lukašenko tokom razgovora sa radnicima fabrike za proizvodnju traktora.

Lukašenko je dodao da je rad na novom osnovnom zakonu već počeo. Prema njegovim rečima, ponuđene su mu dve varijante, ali ih je on odbacio, jer se malo razlikuju od sadašnjeg.

Predsednik je takođe izrazio spremnost da podeli svoja ovlašćenja, „ali ne pod pritiskom ili preko ulice“.

U Belorusiji su 9. avgusta održani predsednički izbori. Prema podacima Centralne izborne komisije, na izborima je sa 80,08 odsto osvojenih glasova pobedio aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko koji se nalazi na čelu zemlje već 26 godina. Opozicija nije priznala rezultate izbora.

Uveče istog dana, građani nezadovoljni organizacijom i rezultatima glasanja izašli su na ulice. Prvih dana protesta, snage bezbednosti su za razbijanje demonstranata koristile

vodene topove, suzavac, šok-bombe i gumene metke. Kasnije je policija prekinula da rasteruje demonstrante i primenjuje silu.

Prema zvaničnim podacima, prvih dana privedeno je preko 6,7 hiljada ljudi. Kako je saopštilo Ministarstvo unutrašnjih poslova zemlje, tokom nemira povređeno je na stotine ljudi, među njima više od 120 pripadnika policije, a jedan demonstrant je ubijen.

(Sputnik)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here