Home MAGAZIN NEMAČKI FOLKSVAGEN U TEŠKIM PROBLEMIMA: PROIZVODNJU AUTOMOBILA SELE U KINU- DUŽNI SKORO...

NEMAČKI FOLKSVAGEN U TEŠKIM PROBLEMIMA: PROIZVODNJU AUTOMOBILA SELE U KINU- DUŽNI SKORO 200 MILIJARDI EVRA

801
0
SHARE

To je rekord među globalnim proiozvođačima automobila u Kini i analitičari procenjuju kako će uspeh u toj zemlji biti presudan za dominaciju na globalnom tržištu.

Folksvagen je, kako kaže, svakako mogao i u Nemačkoj da otvori fabriku električnih automobila, ali bi, smatra on, tu bio opterećen tim ranijim iskustvom koje ima u svojoj industriji, što u Kini nije slučaj.

„Odlazak u Kinu oslobađa ih svih tih tereta, a da ne pričamo o prednostima kao što je jeftinija radna snaga, jeftiniji resursi, jeftinije baterije, jer su Kinezi najveći proizvođači baterija i najdalje su otišli u istraživanju novih baterija. Sadašnje baterije su litijumske i u dimenzijama baterija za telefon i morate da sastavite hiljadu takvih da bi pokrenuli kola“, objašnjava naš sagovornik.

Sve su to, kaže on, prednosti koje Nemci ni na koji način nisu mogli da zaobiđu i iskoristiće svaku mogućnost da jeftinije naprave automobil sa kojim će biti konkurentni na tržištu, najpre onom kineskom koje je bilo najotpornije na posledice pandemije.

Prema najnovijoj studiji investicione kompanije „Janus Henderson“, Folksvagen je među 900 analiziranih kompanija najzaduženija na svetu, što je bio poslednji signal da je vreme za promenu poslovne politike.

U avgustu je jedino Kina zabeležila rast prodaje automobila i to od 3,5 odsto. U Zapadnoj Evropi zabeležen je pad prodaje od 17 odsto, u Severnoj Americi 19 odsto, a u Južnoj Americi 15,5 odsto.

„Kod njih u Kini se najbrže razvija srednja klasa stanovništva, dok se na zapadu ona povlači. Sve je manje pripadnika te klase, a drugo je to što je Kina počela ozbiljno da izlazi iz krize izazvane pandemijom i nije je ni imala u tom obliku kao Amerika i Evropa. To znači da ona nije imala ni toliko umrtvljeno tržište“, ocena je Bušatlije.

Zato je, smatra on, potez nemačkog giganta sasvim logičan.

Mira Kankaraš Trklja (Sputnik)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here